De kleinere borsten van Lara Croft

Film: Tomb Raider

20-03-2018

Verhaal: Lara Croft (Alicia Vikander) houdt haar hoofd boven water als pizzakoerier, al zou ze het zich veel gemakkelijker kunnen maken. Ze is namelijk de erfgename van een behoorlijk groot landgoed en van de nodige rijkdom maar zij wenst a) onafhankelijk te zijn en b) de dood van haar vader Richard Croft (Dominic West) niet te erkennen. Inmiddels is ze op een punt aangekomen waarop dit niet langer kan, maar toch besluit ze nog eenmaal op zoek te gaan naar haar vader. Die reis brengt haar op een mythisch eiland, ergens voor de kust van Japan. Daar trok haar vader heen om het graf van een Japanse prinses te vinden. Lara Croft komt erachter dat er meer mensen zoeken naar dit graf. Met name Mathias Vogel (Walton Goggins) en zijn handlangers blijken vervaarlijke tegenstanders.

Laat de spelcomputer eens links liggen.

  • Lara Croft was aanvankelijk binnen het spel een over-geseksualiseerde vrouw. Gekleed in hot pants en een ultra kort tanktopje en voorzien van wel heel erg puntige en daarmee in het oog springende borsten rende ze door de jungle. Als ze ergens tegen op botste, stootte ze een geil klinkend kreuntje uit. Later besloot de gameproducent haar niet meer als een seksobject te presenteren maar naar menselijkere proporties terug te brengen. Haar borsten werden kleiner en haar garderobe verhullender. Regisseur Roar Uthaug schijnt met zijn film Tomb Raider diezelfde weg te zijn ingeslagen. Lara Croft is hier op de eerste plaats een actieheldin.  
  • Doordat Tomb Raider ingaat op haar jeugd wordt Croft, zeker de eerste helft van de film, ook een kwetsbare heldin. Dat maakt de film in eerste instantie verrassend onderhoudend.
  • De aanwezigheid van acteurs als Kristin Scott Thomas, Derek Jacobi en Nick Frost is altijd een pre.
  • Alicia Vikander houdt zich als Lara Croft goed staande.

Haal de scrabbledoos maar weer tevoorschijn.

  • Een game biedt een minder vruchtbare basis voor een film dan een literaire roman, uiteindelijk komt de focus op de actie en het avontuur te liggen. Op zich niets mis mee, maar op een aantal scènes na (zoals die waar Lara Croft aan het wrak van een roestige bommenwerper boven een waterval hangt) vlamt de film te weinig.
  • Walton Goggins is nogal een suffe schurk.

Slotoordeel: Ach, het beweegt.

Jan Salden

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

De kleinere borsten van Lara Croft
tombraider