Dierbare collega

29-03-2018

Een dierbare collega die in een UM-pand verderop huist, voelde zich op een woensdag begin maart tijdens het werk niet lekker. Het zweet brak hem uit en hij had pijn op de borst. Waren dit de eerste symptomen van de griep die alom heerste? Of was er meer aan de hand? Onze collega stapte uiteindelijk in zijn auto en reed huiswaarts. Onderweg belde hij zijn huisarts die naar de symptomen vroeg en hem daarop aanraadde naar het ziekenhuis te rijden. Hij was amper op tijd, hij had een hartinfarct, er werd acuut ingegrepen. Het gaat nu veel beter, hij heeft een stent in een kransslagader en is aan het revalideren. Gelukkig.

Is pijn op de borst een voorbode van een hartinfarct? Huisartsen krijgen dagelijks mensen op hun spreekuur met deze klacht. Bij gebrek aan een snelle test sturen ze deze patiënten voor de zekerheid door naar het ziekenhuis, per ambulance, want dat moet. Acht van de tien keer is het loos alarm. Kosten: 140 miljoen euro per jaar. Huisartsonderzoeker Robert Willemsen ging op zoek naar een test en promoveerde daar cum laude op. Lees zijn verhaal, geschreven door redacteur MT. En vergeet het artikel over de achthonderd kleine kwalen niet. Ze komen vaak voor, maar er is geen therapie voor. Ze zijn vergeten door de wetenschap, of bestempeld als ‘niet sexy genoeg’.

Elders op deze site staat een reportage over de zoektocht naar een universitaire cateraar in 2020. Geen sexy onderwerp? Als de koffie te koud, te slap of te sterk is, de broodjes te klein, te duur of niet biologisch zijn, dan is dat een onderwerp dat met graagte in de wandelgangen of bij de vermaledijde koffieautomaat opduikt. Onze redacteuren WB en CF bezoeken al een tijd de roadshows en vergaderingen van de projectgroep van Facility Services bij. Ze zien alles, horen alles en proeven alles. Over open en transparant gesproken! En ze lachen veel, want de mannen (ja, het zijn allemaal mannen) van FS zijn niet vies van een beetje humor. 

En vergeet de strijd tussen rector Rianne Letschert en Karin van der Ven van Jules niet. Zij proberen allebei zoveel mogelijk eendjes voor de Duckrace in mei te verkopen. Geen middel wordt geschuwd, ontdekte redacteur WD.

 

Dierbare collega
Redactioneel