Liever bankdrukken dan fietsen

Onderzoek naar overgewicht en krachtsport

13-04-2018

Mensen met overgewicht kunnen beter aan krachttraining doen dan cardio-oefeningen als joggen of fietsen. Dat blijkt uit een onderzoek van bewegingswetenschapper en gezondheidspsycholoog Gill ten Hoor.

Voor de start van de studie verwachtte Ten Hoor dat zware mensen niet alleen meer vet, maar ook meer spiermassa hebben, waardoor ze sterker zijn. Krachtoefeningen gaat ze daardoor makkelijker af dan fietsen op een crosstrainer of rennen op de loopband (waar zwaarlijvigen meestal slecht in zijn, juist door hun extra kilo’s). Dat zorgt ervoor dat het leuker is om te blijven bewegen; op lange termijn leidt dit tot een gezondere verhouding tussen vet- en spiermassa, en meer zelfvertrouwen, legt Ten Hoor uit. “Een opwaartse spiraal.”

De proefpersonen, bijna zeventig UM-studenten, deden voor het tweedaagse onderzoek verschillende oefeningen, zowel krachtinspanningen (bankdruk en leg press) als een fiets- en rentest, waarna zij een vragenlijst invulden. Ten Hoors verwachtingen kloppen volgens de onderzoeksresultaten. Mensen met overgewicht zijn zelfs beter in krachtoefeningen dan mensen met een gezond BMI.

Met deze resultaten hoopt de onderzoeker dat scholen en gemeenten meer krachtsport gaan aanbieden. “Gemeenten kunnen bijvoorbeeld in fitnesscentra momenten inroosteren waarop jongeren mogen sporten.” Recentelijk voerde Ten Hoor een veldonderzoek uit op twaalf VMBO-scholen waarbij meer tijd werd gespendeerd aan krachtoefeningen tijdens gym. “In vergelijking met andere scholen was er na een jaar een relatieve afname in het vetpercentage van de scholieren”, aldus Ten Hoor.

Liever bankdrukken dan fietsen
Foto op 3 (FOTOGRAAF Christopher L. Ingersoll).28.JPG
Auteur: Yuri Meesen
Christopher L. Ingersoll
Categoriëen: Wetenschap
Tags: sporten,Overgewicht,afvallen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.