Galgenhumor bij justitie

Film: So Help Me God

24-04-2018

Het verhaal: De documentaire So Help Me God volgt de onconventionele Anne Gruwez tijdens haar werkzaamheden als onderzoeksrechter in Brussel. Ze verzamelt bewijsmateriaal op plaatsen delict en heropent een onopgeloste zaak rond twee prostituees die twintig jaar geleden in Brussel werden vermoord. Tevens voert ze ongemakkelijke, soms ronduit verbijsterende gesprekken met verdachten en criminelen, waarbij ze geen enkel blad voor de mond neemt.

Laat het recht zegevieren:

- Ons favoriete filmpersonage van 2018? Nee, dat is niet de getormenteerde moeder Mildred uit Three Billboards… en ook niet de narcistische modeontwerper Reynolds Woodcock uit Phantom Thread. En nee, het is zelfs niet die radioactieve garnaal uit Oscarwinnaar The Shape Of Water. Nee, ons favoriete filmpersonage van dit jaar is zonder enige twijfel Anne Gruwez: een op zijn zachtst gezegd nogal atypische onderzoeksrechter die door Brussel rijdt in een Lelijke Eend, de ene politiek incorrecte uitspraak na de andere doet (zo rekent ze een draaideurcrimineel bloedserieus voor dat het het voordeligst voor de samenleving is als hij gelijk sterft), morbide grapjes maakt bij het opgraven van een lijk en een dominatrix nieuwsgierig uitvraagt over prostaatmassage en andere bizarre wensen van haar klanten. Gaandeweg raakte ik ervan overtuigd dat ik naar een mockumentary zat te kijken, maar nee, Gruwez bestaat echt. Geen wonder dat de jury van het filmfestival in San Sebastian zo in de war was dat ze Gruwez een speciale vermelding voor haar acteerwerk gaven.

- Documentairemakers werken tegenwoordig bijna allemaal met een scenario, om zo de werkelijkheid wat meer te dresseren. Daarom is het des te fijner om nog eens een puristische documentaire te zien. Regisseurs Yves Hinant en Jean Libon legden zich strenge regels op: geen scenario, geen voice-over, geen toelichtende teksten in beeld, maar pure registratie.

- Justitie en humor zijn twee zaken die je niet van nature met elkaar associeert, maar So Help Me God blijkt grappiger dan de meeste komedies.

- Gruwez doet je regelmatig in de lach schieten, maar deze vrouw dwingt ook diep respect af door haar beroepsethos, haar humaniteit, de volstrekt natuurlijke wijze waarop ze haar gezag doet gelden en hoe ze terloops allerhande machomannen (zowel bij de politie als bij de verdachten) naar haar hand weet te zetten.

Teken bezwaar aan:

- Alle geportretteerden hebben toestemming gegeven om herkenbaar gefilmd te worden, maar in een aantal situaties kun je je toch afvragen of de verdachten geestelijk wel in staat waren om de gevolgen van hun handelen te overzien.

Het salomonsoordeel: Een heerlijk ontregelende, schrijnende en bovenal buitengewoon komische inkijk in de werkzaamheden van een onconventionele Brusselse onderzoeksrechter.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Galgenhumor bij justitie
Still uit So Help Me God
Auteur: Redactie
Tags: film

Reacties

Margrietha van Beest

Vol bewondering heb ik vanavond naar de documentaire van Anne Gruwez gekeken. Wat een pracht mens! Daar moeten we er veel meer van hebben. Geen nonsens, recht voor de raap!

Voeg reactie toe

privacy link