Vestje van de voorzitter

26-04-2018

‘Slapen met ranzige vis: Delfts corps in fout bij ontgroening.’ ‘Eindhovens dispuut wil vrouwen “ongevraagd betasten” met carnaval.’ ‘Utrechtse studievereniging bestraft na liedjes over sletten en hoeren.’  ‘Subsidies studentenvereniging ingetrokken na uitzending Rambam.’ ‘Vindicat niet vervolgd na avond in sushirestaurant.’ ‘Sancties voor Tragos en Circumflex wegens ontgroening.’

Studentenverenigingen zitten sinds een tijd in de hoek waar de klappen vallen, ieder incident wordt breed uitgemeten in de pers en kan op verontwaardiging rekenen. Wie ‘ontgroening’ op Google intikt krijgt talloze hits; de artikelen die bij bovenstaande koppen horen, verschenen dit academisch jaar allemaal op de site van Observant.

De studentenverenigingen, ook de Maastrichtse,  hebben behoorlijk wat voor de kiezen gehad. Was al die negatieve publiciteit terecht? Of slechts het gevolg van een nieuwe ‘correctheid’ die door de samenleving waart? Past het intrekken van subsidie door de rector in dat plaatje? Is er voor studentikoze uitspattingen steeds minder plaats? Heeft het hen voorzichtiger gemaakt? Observant vroeg het aan de voorzitters (twee mannen, twee vrouwen) van de vier grote studentenverenigingen: Tragos, Circumflex, Koko en roeivereniging Saurus.

Er ging een hoop over tafel, maar over de ontgroeningen van afgelopen jaar wilden ze het jammer genoeg niet hebben. Een ding is zeker: opmerkingen die acht jaar geleden - toen Observant de toenmalige voorzitters interviewde voor de jolige en luchtige rubriek Praeses versus Praeses - geen punt waren, zouden nu makkelijk in slechte aarde vallen. Neem het antwoord uit 2010 op de vraag: Is het voorzitterschap goed voor je liefdesleven?  “Niemand van ons is er slechter van geworden. Daar wil ik het bij laten”, zei Circumflexvoorzitter Joris Wielders toen. Toenmalig Tragosvoorzitter Niels van de Ven reageerde: “Een Tragoslid zei laatst: al heb je vier ogen en maar één arm, het gaat om het voorzittersvestje.” Hij wilde maar zeggen: macht erotiseert.

Die opmerking over dat vestje, zou nu wel eens een relletje kunnen veroorzaken, vermoeden ze. Niet doen dus. 

Na Hemelvaart  staat het interview met de vier in Observant. Met foto.

 

Vestje van de voorzitter
Redactioneel