Twee zetels leeg studenten raad psychologie

Studieverenigingen concurrent van NovUM en Dope

25-04-2018

MAASTRICHT. Voor de universitaire verkiezingen van 22 tot en met 24 mei valt er voor studenten genoeg te kiezen. Behalve in de psychologiefaculteit. Slechts drie studenten stellen zich daar kandidaat. Tegelijkertijd zijn de studieverenigingen aan een opmars bezig in de medezeggenschap.

De voorgaande twee jaren waren er nog minstens tien studenten die wilden aanschuiven bij de raadsvergaderingen in de faculteit psychologie en neurowetenschap. Voor de komende verkiezingen is dat aantal gezakt naar drie, allen van NovUM. Bijzonder, want er zijn daardoor twee (van de vijf) zetels leeg. Dope en Wise zijn van de lijst verdwenen. Wise-lid en tweedejaars student Maren Giersiepen gaat volgend jaar op exchange en haar collega Wannes van Lonkhuijzen rondt zijn bachelor af. “We hebben geen opvolger kunnen vinden.”

In de juridische faculteit is studievereniging Ouranos, net als vorig jaar, present met maar liefst veertien kandidaten. Dope telt er twee en NovUM en nieuwkomer ELSA elk vijf. ELSA is de European Law Students’ Association, een netwerk van rechtenstudenten, verspreid over meer dan veertig landen.
Voor het nieuwe SHAPE, met tien mensen op de lijst voor de raad van de faculteit Health, Medicine and life Sciences, hebben vijf (medische) studieverenigingen de handen ineengeslagen, vertelt Katrina Go, student biomedische wetenschappen. Hun voordeel: studenten zijn al vaak vanaf hun eerste jaar lid van een studievereniging, “er is een band, we weten wat er gaande is, we zijn makkelijk bereikbaar”. Speerpunten zijn onder andere employability, het opnemen van colleges en het aantal studieplekken. In de universiteitsraad (negen zetels voor studenten) heeft SHAPE zich bij Ouranos gevoegd. Samen nemen ze het op tegen gevestigde partijen NovUM en Dope.
Dope verzocht onlangs het college van bestuur om actie omdat de partij bang is dat studieverenigingen die meedoen aan de verkiezingen hun subsidies misbruiken. Voorkomen moet worden dat ze de facultaire bijdragen die ze als studieclub ontvangen voor workshops en excursies, inzetten voor politieke campagne, vinden ze. Ook NovUM-voorzitter Thijs Mijnhout ziet de nieuwe deelnemers als serieuze concurrenten. “Je ziet het bij rechten waar vier partijen strijden om zes zetels.” Toch benadrukt Mijnhout ook het “unique selling point” van zijn eigen partij: “We zijn interfacultair, hebben al jaren leden in de meeste faculteiten en de universiteitsraad.”
Tot slot: er zijn ook verkiezingen voor de dienstraden, maar alleen bij facility services zijn er meer kandidaten dan zetels.
Op vrijdag 25 mei wordt de uitslag bekend gemaakt in het Kruithuis.

Wendy Degens

Twee zetels leeg studenten raad psychologie
verkiezingen
Auteur: Wendy Degens
Simone Golob
Tags: verkiezingen,FPN,raad,novum,dope,ouranos,shape,elsa

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.