Extra kamers op Annadalcampus

16-05-2018

MAASTRICHT. Er komen 329 tijdelijke studentenkamers op het Annadalcomplex aan de Brouwersweg. Daarmee moet worden voorkomen dat studenten nog weken na de start van hun studie op zoek zijn naar fatsoenlijk en betaalbaar onderdak, zoals vorig jaar gebeurde. Met de keuze voor Annadal gaat er een streep door het alternatief: containerwoningen in Randwyck. Dat plan blijkt onhaalbaar.

De Universiteit Maastricht trok in december aan de bel bij de gemeente vanwege het tekort aan betaalbare studentenwoningen. Ze hoopte in elk geval voor augustus 2018 tijdelijke studentenhuisvesting te realiseren. Twee opties kwamen ter sprake. Een: uitbreiding van de Annadalcampus in gebouwen waar al studenten via het Guesthouse wonen plus extra kamers in panden die op de nominatie staan voor sloop op dat terrein. Twee: containerwoningen langs de Oeslingerbaan in Randwyck. Hoe sneller hoe beter, vond Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur en voorzitter van de stichting studentenhuisvesting Maastricht, die in februari zijn plannen presenteerde aan de gemeenteraad. Snel werd duidelijk dat Randwyck niet voldeed aan het bestemmingsplan en een versnelde procedure onhaalbaar was. Annadal klonk realistischer.
In een brief aan de gemeenteraad van 30 april legt verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Krabbendam uit dat er inmiddels vergunningen zijn aangevraagd voor 111 wooneenheden. Binnenkort volgt de aanvraag voor nog eens 218 kamers. Wat het draagvlak in de omgeving betreft: Nick Bos maakte zich in februari, tijdens een informatieavond voor de gemeenteraad, niet heel veel zorgen. “We zitten al met studenten op Annadal en als ik goed geïnformeerd ben, loopt het daar naar behoren. Ik denk dat daar de landing het lichtst zal zijn.”
De woningen zullen voor maximaal tien jaar beschikbaar zijn voor de UM, gestreefd wordt naar in elk geval al 250 studentenwoningen in augustus. Volgens Maurice Evers, hoofd Student & Staff Housing van de UM, zijn bachelor en masterstudenten welkom, zowel Nederlands als buitenlands. “Maar het concept van volledig gemeubileerde en gefaciliteerde wooneenheden spreekt met name buitenlandse studenten aan die vaak niet in de gelegenheid zijn om naar Maastricht te komen voor bezichtigingen, kijkavonden, et cetera.” Het Guesthouse zal de verhuur op zich nemen van 224 woningen (bovenop de bestaande zevenhonderd). De overige kamers worden gerealiseerd in opdracht van SSH Student Housing uit Utrecht die ze zelf gaat verhuren.
Hoewel er geen containerwoningen naar Randwyck komen wil de UM toch kijken of tijdelijke studentenhuisvesting in dat gebied mogelijk is. Evers: “Als het in de toekomst nodig is, willen we hier snel voorzieningen kunnen creëren.” De bestemmingsplanwijziging kan alvast worden doorgevoerd waarna ‘alleen nog’ een korte omgevingsvergunning hoeft te worden aangevraagd.

Extra kamers op Annadalcampus
homesweet