Meten is weten

31-05-2018

Aan het eind van ieder onderwijsblok vullen studenten een evaluatie in. Maar wat wordt er dan gemeten? Hoe goed het blok in elkaar zit? Of de tutor coulant is of juist heel streng? Of het klikte met de medestudenten? Niemand die het precies weet, vertelde rector Rianne Letschert afgelopen dinsdagavond aan de bewoners van een studentenhuis aan het Vrijthof. En dat terwijl er redelijk wat afhangt van de uitkomsten, niet alleen voor de carrière van de betreffende docent, maar ook voor het onderwijsblok en het imago van de faculteit. Tijd om die evaluaties te evalueren, vond de rector. Zij werd net als vorig jaar door de studenten getrakteerd op een heerlijk etentje. Daarover meer in het laatste nummer van dit jaar (verschijningsdatum 21 juni).

Meten is dus niet altijd weten. Dat beseffen we maar al te goed hier op de redactie. Wij zijn lang geleden gestopt met grote lezersonderzoeken, juist omdat je vaak niet weet wat er achter een antwoord (of het nu positief of negatief is) schuilgaat. Je kunt niet doorvragen en als je een eindcijfer wil, komt dat meestal op een zeven uit. Niet bepaald een uitslag om beleid op te baseren.

Wij kiezen daarom voor kleinschaligheid. In kleine groepen van drie tot maximaal vijf studenten en stafleden nemen wij een aantal nummers van Observant door. Dit voorjaar gebeurde dat dertien keer. Sommigen lezers vinden Observant kritisch, anderen juist braaf of veel milder dan vroeger. Een aantal rubrieken blijkt ronduit populair: de tattoo’s, de human interest-serie Zing, bid, huil, lach, werk en bewonder, maar ook de column van Albert Bergbroeder. De nieuwsberichten over de eigen faculteit of dienst worden veel gelezen, maar is het wat verder van het bed, dan bladert een deel van de ondervraagden sneller door. Anderen slaan die stukken nooit over, want zij willen juist weten wat er in de rest van de universiteit gebeurt.

We zijn ook geïnteresseerd in de studenten en medewerkers die ons niet lezen. Waarom niet? Wat zouden we moeten doen om hen wel aan het lezen te krijgen? Bij een enkeling is het trekken aan een dood paard (“ik houd niet van lezen”), maar bij anderen is er hoop, zoals bij een Duitse eerstejaars European Public Health die afgelopen maart ontdekte dat Observant bestaat. Ze scant nu de koppen, leest af en toe een artikel: “Quite interesting! I never thought of reading it before.” Kortom: werk aan de pr-winkel voor Observant.

 

 

 

Wil jij een keer meedoen aan een lezersonderzoek? Stuur een mailtje naar riki.janssen@maastrichtuniversity.nl

Meten is weten
Redactioneel