Afscheid

07-06-2018

Hij drukte meer dan dertig jaar een stempel op Observant, is beroemd én berucht vanwege zijn kritische vragen. Zijn avondlijke telefoontjes aan bestuurders zijn legendarisch. Zat de decaan, hoogleraar, directeur of collegevoorzitter eindelijk rustig met een glaasje wijn bij te komen van een lange werkdag, ging om tien uur of half elf op dinsdagavond de telefoon. Met Wammes Bos, hij had nog een paar vragen. En voor ze het beseften, vertelden ze meer dan ze van plan waren.

Anderen lieten, als Wammes Bos aan de lijn hing, via hun secretaresse weten dat ze net de deur uit waren. “Probeer het later nog een keer.” Hadden ze tijd om even na te denken over wat ze zouden gaan zeggen en vooral wat ze niet gingen zeggen. Bij de Maastrichtse studentenvakbond Nsem (inmiddels ter ziele) kreeg iedere nieuweling zelfs een cursus ‘hoe om te gaan met Wammes Bos’.

Binnen de redactie staat hij bekend als de encyclopedie die (bijna) alles weet. Hij heeft een feilloos taalgevoel en ziet als een ouderwetse zetter ieder tikfoutje staan. Minder feilloos is hij als het gaat om deadlines. En ook afspraken die al eeuwen gelden - bijvoorbeeld: een lead is altijd cursief gedrukt -  , zijn voor hem soms gloednieuw: “Is dat al jaren zo?” Een redactielid dat zich beroept op het Groene Boekje (spellinggids) of de automatische spellingscorrector, komt bij hem bedrogen uit. Hij wil maar zeggen: Wammes Bos weet het beter.

Vanmiddag (7 juni) nemen wij feestelijk afscheid - hij gaat met pensioen - van onze senior-redacteur. Niet stilletjes, maar met een heuse College Tour waarin het publiek nu eindelijk eens vragen mag stellen aan de man die het liefst anderen laat praten. En voor één keer staat hij centraal in dit nummer van Observant. Met een groot interview over hem, de Hagenaar die in Limburg neerstreek, zijn onafscheidelijke humor en grote bek. Maar ook over zijn kinderen, de fouten die hij maakte, en over datgene wat hem in zijn werkend bestaan het meeste heeft gekwetst. Verder vertellen anderen over hem.

Het is feest vandaag, maar het schuurt ook een beetje, want Observant ziet zijn senior niet graag gaan. Het is zoals mijn collega Wendy Degens in het Liber Amicorum schrijft: “Wammes, blijf nog maar even. Ik ga je te veel missen.”

 

Afscheid
Redactioneel