Waar heb dat nou voor nodig?

07-06-2018

Of ik even mijn bouwput op de Berg wilde verlaten voor een bezoekje aan de redactie van dit prachtblad. Het verzoek kwam van de dame die ik wel eens oneerbiedig hoofdfriteuse heb genoemd, dat zal ik niet meer doen, de tijden zijn veranderd en wij met hen. Bovendien ben ik dol op leidinggevende vrouwen, doe mij die maar in plaats van mannetjes die hun hormonen de vrije loop laten, waarmee ik natuurlijk niets ten nadele wil hebben gezegd van de twee heren in ons Hoge College, want die zijn van de buitencategorie en ik moet ook nog even met ze verder.

Even! Juist, daarover wilde mevrouw het hebben. Over de toekomst, of wat daar voor door gaat. Ze wees op de mij begeleidende redacteur, de man die week in week uit ongevraagd mijn punten en komma’s herschikt, en vertelde erbij dat hij eruit vliegt. Ik schrok, zo slecht deed hij dat niet, met die punten en komma’s, maar dat was het niet zei ze, het was de leeftijd, en het was de wet, of de cao, regels die strikt dienen te worden nageleefd. “Een universiteit kan natuurlijk niet op eigen houtje soepelheid betrachten met de medewerker op leeftijd, hoe fit van lijf en leden en geest ook, dan gaat het bergafwaarts, een hellend vlak, precedenten worden geschapen, we hebben niet voor niks een juridische afdeling vol juristen die bij het woord ‘creatief’ aan hun zaterdagse cursus hoedjes vouwen denken, niet aan hun werk.” Dat zei ze allemaal, met onverholen sarcasme, ofschoon dat, zo heb ik me laten vertellen, niet eens in haar aard ligt

Dus ik zeg: alles goed en wel maar wat heeft dat nou met mij te maken? En trouwens, zeg ik, om me heen kijkend, wat gebeurt er hier in godesnaam? Ik zag dummies voorbij komen van pagina’s waar mijn  punten-en-komma’s-redacteur pontificaal op stond afgebeeld. Ik hoorde gesprekjes over interviews met de pensionado in kwestie, ik vernam iets over een afscheidsoptreden inclusief danspasjes door deze jongbejaarde - want een hip dansje is de nieuwe norm bij elk komend afscheid - en ik dacht bij mezelf: Waar heb dat nou voor nodig? Wat heb dat nou voor nut? (Voor de jongere lezers: zoek op JoeToep Sjef van Oekel en Barend Servet en je weet waar dit roemruchte citaat vandaan komt.)

Dus ik zeg: mevrouw het hoofd, is dit niet een beetje overdreven? Kan het niet een onsje minder? Het is geen Pulitzer Prize winnaar die we uitzwaaien hè! Een aardig interviewtje hier, een niet onverdienstelijk nieuwsstukje daar, als we iedereen die dat presteert op die manier z’n aow in schoppen hebben we er straks een dagtaak bij! En ga me nou niet vertellen dat deze meneer straks óók die Medallion of Honour van onze prachtuni krijgt hè? Eremedaille heette zoiets vroeger trouwens. Wedden dat we dat kort geding over verengelsing gaan verliezen vanwege dit soort flauwekulbenamingen? Die medaille wordt tegenwoordig toch standaard uitgereikt aan elk vertrekkend oudje met een leuke babbel? Daar kan deze redacteur nog wel bij, nietwaar? Die heeft, haha, vast enorm bijgedragen aan de naamsbekendheid en de reputatie van de UM! Want daar gaat ’t om bij die plak! Nou mevrouw, daar denken mijn superieuren, en zeker onze Germanicus, héél anders over! Naamsbekendheid, ja, dat krijg je wel door met modder te smijten! Door geheimen op straat te gooien! Feestelijk bedankt meneer de redacteur, uw artikeltjes worden tot in Den Haag bestudeerd en dan mag het College weer op het matje komen om alles uit te leggen! Da’s lekker voor onze reputatie!

En zo foeterde ik nog even door, tot mevrouw het hoofd me de mond snoerde. “Maar Albert”, zei ze, “jij bent toch ongeveer even oud? Daarom heb ik je laten komen, daar moeten we het over hebben. Hoe zie jij je laatste weken bij ons?”

Albert Bergbroeder

 

Waar heb dat nou voor nodig?
Bergbroeder