Hoog in het vaandel

14-06-2018

Afgelopen donderdag hing de studentenvakbond ISO aan de lijn. Ze hadden een paar vragen. Kon dat even? Heel even dan. Ik stond op het punt om naar het feestelijk afscheid van onze senior-redacteur Wammes Bos te gaan.

Het ISO is bezig met een onderzoek naar de pers in het hoger onderwijs. Hoe onafhankelijk is die eigenlijk? Kunnen journalisten schrijven wat ze willen? Een paar maanden geleden hebben ze de redactiestatuten van de verschillende universitaire en hbo-bladen en websites opgevraagd. Waarom is Observant ondergebracht in een stichting, vroeg de student aan de andere kant van de lijn. Dat is een bewuste keuze. De stichting, die de financiën beheert en over het personeel gaat, fungeert als een buffer tussen de redactie en het college van bestuur. Zo blijft de onafhankelijkheid beter gewaarborgd. Direct ingrijpen in de redactie is niet mogelijk. Onderhandelingen over geld en staf voert het stichtingsbestuur met het college.

Zijn er wel eens problemen geweest, vroeg ze. Jazeker. Met name ten tijde van collegevoorzitter Jo Ritzen zat Observant herhaaldelijk in zwaar weer. Hij was niet zo tuk op een onafhankelijk blad. Hoe staat het op dit moment met de persvrijheid aan de UM, klonk het vervolgens. Goed, kon ik antwoorden. “Wij hebben nu een college van bestuur dat persvrijheid belangrijk vindt.”

Hoe waar die woorden waren, bleek nog diezelfde middag. Toen ontving Wammes Bos de Medaillon of Honour van de UM uit handen van collegevoorzitter Martin Paul. Die eremedaille is natuurlijk prachtig, de motivatie waarom maakt het alleen nog maar mooier: “De Maastricht University Medaillon of Honour is hem verleend omdat hij als redacteur van de universiteitskrant Observant op bijzondere wijze heeft bijgedragen aan opinievorming en debat binnen de universiteit. Daarmee is de reputatie van de universiteit als een plek waar vrije gedachtevorming en journalistieke onafhankelijkheid hoog in het vaandel staan, zeer gebaat.”

We hadden deze uitgangspunten zelf niet beter kunnen formuleren. Hoe mooi zou het zijn als elders in hoger onderwijsland, waar redacties vaker onder vuur liggen, de Maastrichtse principes de norm zouden worden.

 

 

 

Hoog in het vaandel
Redactioneel