Tientallen wespensteken op Ozon Festival

22-08-2018

MAASTRICHT. “Dit festival heeft nogal een zuip-uitstraling, maar alcoholvergiftiging hebben we hier nog niet meegemaakt, vooral verstuikingen en kneuzingen.” Dat zegt Danny Ubachs, die een EHBO-post leidt op het Ozon Festival, in het stadspark. Hier presenteren onder meer studentenverenigingen zich aan de eerstejaars en betreden studentenbands het podium.

Ubachs, zelf verpleegkundige, staat al een jaar of twintig op de Inkom. Dinsdagmiddag vormen vooral de wespen een probleem. “We hebben (in anderhalf uur) al zestien wespensteken behandeld. Op armen, benen , gezicht, en op de lip. De dieren zijn bijzonder agressief, meer dan andere jaren. Met een pompje zuigen we het gif eruit en daarna smeren we er een middel met ammoniak op. Dat werkt goed, ook de zwelling is minder.”

Verder komen studenten met snijwondjes (van papier), blaren en met vragen. “Soms hebben mensen klachten die ze niet begrijpen. Moeite met ademen, vreemde buikpijn, dat soort dingen. Die hebben vaak te maken met te weinig eten of drinken, of met hyperventilatie. Wat dan weer terug te voeren is op een gebrek aan slaap en de spanning van de eerste keer van huis.”

Tientallen wespensteken op Ozon Festival
Verpleegkundige Danny Ubachs in de EHBO-post