“De sfeer voelde hier close, maar niet te close”

22-08-2018

Ze kennen elkaar al vanaf de basisschool, zaten niet op dezelfde middelbare school, maar beginnen wel allebei aan het University College Maastricht. Toeval? Ja, toch wel, vertellen Sophie Groenewegen en Bente Gortworst uit Zoetermeer. In de zesde klas besloten ze ieder afzonderlijk dat een studie aan een University College wel iets kon zijn. Na een rondgang door het land, bleken ze eensgezind. “Maastricht viel op, de sfeer voelde hier close, maar niet te close. De studenten leven niet afgezonderd van de stad of de rest van de universiteit”, vertelt Gortworst. Groenewegen lacht instemmend: “Nu moeten we nog ontdekken of dat ook echt zo is.”

Dat ze samen in een mentorgroep zitten is geen toeval. Groenewegen, grinnikend: “Ik ben overgestapt naar Bentes groepje.” Zij blijkt niet de enige. De groep is inmiddels verdubbeld en bestaat uit twintig eerstejaars.  “Het is hier zo leuk, dat is vooral te danken aan de mentoren, die zijn van Koko en doen hun best om het iedereen naar de zin te maken. We zijn zelfs bij hen thuis gaan brunchen.” De twee hebben al veel vrienden (“of zeg maar kennissen”) gemaakt. Dat begon al zondag 19 augustus tijdens de picknick georganiseerd door het UCM en gaat nu tijdens de Inkom gewoon door.

Gortworst (“er zijn maar zo’n zestig mensen in Nederland met deze naam, hij komt oorspronkelijk uit Urk”) heeft net als haar vriendin een kamer dicht bij het centrum. “Ik liep een tijd geleden door de stad en zag een briefje op een winkelruit: ‘Er zijn hier kamers te huur’. Nu heb ik een mooie ruimte met keukenblok in een studentenhuis.”

Wat of wie zal ze het meeste gaan missen? “Mijn kat Noortje. Mijn ouders passen nu op haar.”

 

 

“De sfeer voelde hier close, maar niet te close”
Sophie Groenewegen en Bente Gortworst