Toenemende zorgen om academische vrijheid in Hongarije

27-08-2018

HONGARIJE/EU. De Europese universiteitenvereniging EUA wil dat Hongaarse regering haar besluit terugdraait om gender studies niet langer te financieren. Wereldwijd wordt gevreesd voor de academische vrijheid in de EU-lidstaat.

De rechts-conservatieve regering van minister-president Victor Orbán maakte vorige week bekend dat gender studies zullen worden geschrapt van de lijst met geaccrediteerde universitaire opleidingen. Dat zou het einde betekenen van de gender studies-programma’s aan de Eötvös Loránd University en de Central European University.

Ideologie

De progressieve insteek van gender studies, die de invloed van gender en seksualiteit bestuderen, strookt niet met de ideologie van de Orbán-regering, zei stafchef Gergely Gulyás tijdens een persconferentie. “De Hongaarse regering is ervan overtuigd dat mensen worden geboren als man of vrouw. Ze kunnen hun leven leiden op de manier die volgens hen het beste is, maar de Hongaarse regering wil geen publiek geld uitgeven aan onderwijs op dit gebied.”

Het Hongaarse parlement moet nog instemmen met het decreet, maar volgens de EUA kan dat ieder moment gebeuren. “Dat zou een staatsinterventie in het hoger onderwijs zijn die de EU in deze mate niet eerder heeft meegemaakt”, schrijft de Europese universiteitenvereniging, die zegt een groot aantal brieven te hebben ontvangen van universiteiten en bezorgde wetenschappers van over de hele wereld.

De Europese vereniging van academies van wetenschappen (ALLEA) heeft eveneens de “ongepaste politieke inbreuk op de academische vrijheid” veroordeeld. Ook de Nederlandse KNAW behoort tot die vereniging.

Zwarte lijst

De Europese universiteiten maken zich al langer zorgen over de inperking van vrijheden in Hongarije. In april werd bekend dat kritische wetenschappers, activisten en journalisten in Hongarije gevaar lopen om op een zwarte lijst van premier Orbán terecht te komen.

Eerder heeft de regering geprobeerd om de bovengenoemde Central European University in Boedapest te sluiten. Die wordt gefinancierd door de Amerikaans-Hongaarse filantroop George Soros, geldschieter van talloze maatschappelijke organisaties die de democratie, de mensenrechten en een vrije samenleving bevorderen.

HOP, Steffi Weber