Forse instroom voor bachelor datawetenschap

Kunstmatige intelligentie populair onder eerstejaars

28-08-2018

MAASTRICHT. De belangstelling voor de bachelor Data Science and Knowledge Engineering is met 150 eerstejaars zo groot dat er een extra gebouw nodig is op de Tapijnkazerne. Een numerus fixus, zoals sommige universiteiten die hebben ingesteld, is in Maastricht nog niet aan de orde.

De groei schemerde vóór de zomer al door in de hoeveelheid vooraanmeldingen. Toen is meteen actie ondernomen om het pand Tapijn B (tegenover het politiebureau) in de vakantie geschikt te maken voor colleges en onderwijsgroepen.

Het is al het tweede jaar op rij dat de opleiding Data Science and Knowledge Engineering stevig groeit: vorig jaar van 70 naar 115 nieuwkomers, en nu van 115 naar 150. De populariteit hangt samen met het gunstige toekomstperspectief. Niet alleen vinden afgestudeerden snel een baan, ook kunnen ze kiezen uit vele sectoren.

De Maastrichtse master kunstmatige intelligentie, die begint in februari, lijkt eveneens gewild. Het aantal aanmeldingen is hoger dan voorheen. Ook in de rest van het land is de interesse voor kunstmatige intelligentie opvallend groot. Aan de zes Nederlandse universiteiten die de opleiding aanbieden, groeide het totale aantal eerstejaars van 272 in 2012 tot 656 in 2017.

De meeste universiteiten kunnen de instroom zelfs niet aan en hebben een numerus fixus ingesteld of overwegen dat. In Maastricht is dat nog niet aan de orde, zegt Ellen Narinx, coördinator bij het departement. “Door slim gebruik te maken van gebouwen en personeel redden we het net.”

Wel zijn de kennistechnologen naarstig op zoek naar nieuwe docenten en hoogleraren. Narinx: “In de afgelopen maanden hebben we drie docenten aangenomen, maar we zijn nog steeds op zoek naar hoogleraren. Veel datawetenschappers worden met uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden ingelijfd door het bedrijfsleven.”  

Om het kleinschalige karakter van het Maastrichtse onderwijs te waarborgen, gaat het departement de colleges voor het eerst splitsen in twee groepen. “Om iets van een communitygevoel te creëren”, zegt Narinx. De nieuwkomers zijn zoals ook in voorgaande jaren afkomstig uit alle hoeken van de wereld. In totaal telt Data Science and Knowledge Engineering een kleine veertig nationaliteiten.

Forse instroom voor bachelor datawetenschap
Tapijn B