Infiltreren in de Ku Klux Klan

Film: BlacKkKlansman

28-08-2018

Het verhaal: Is gebaseerd op de memoires (ja, dit verhaal is waargebeurd, of zoals regisseur Spike Lee het zegt: based upon some fo’ real, fo’ real sh*t) van Ron Stallworth, een Afro-Amerikaanse politieman uit Colorado Springs die er eind jaren zeventig in slaagt om te infiltreren in de Ku Klux Klan (KKK). Via de telefoon weet Stallworth (John David Washington) zich binnen te praten bij de lokale KKK-afdeling; zijn joodse collega Flip Zimmerman (Adam Driver) dient vervolgens het fysieke undercoverwerk uit te voeren. Het is een gedurfd, maar ook bijzonder onpraktisch plan, waarbij Ron en Flip nauw moeten samenwerken om niet ontmaskerd te worden.

Een glorieuze comeback voor Spike Lee.

- Spike Lee is natuurlijk nooit helemaal weggeweest, maar de carrière van de regisseur van moderne klassiekers als Do The Right Thing (1989) en de monumentale Katrina-documentaire When The Levees Broke (2006) leek de voorbije jaren toch wat in het slop geraakt. Maar wat is het heerlijk om de altijd lekker opruiende Lee weer terug te hebben in het middelpunt van de aandacht. De verkiezing van Trump heeft hem zichtbaar goed gedaan en voorzien van een nieuw doelwit.

- Deze moddervette politiefarce mag dan wel in de jaren zeventig spelen, Lee trekt volop parallellen met de hedendaagse VS, en laat zien hoe racisme een rode draad vormt in de Amerikaanse geschiedenis. Subtiel is het zeker niet – de film is al net zo subtiel als de gemiddelde tweet van Trump – maar het is wel bijzonder geestig (en schrijnend) om leden van de Ku Klux Klan teksten te horen uitkramen die rechtstreeks uit speeches van de huidige Amerikaanse president komen.

- Lee heeft in zijn oeuvre al vaker historische gebeurtenissen gekoppeld aan de actualiteit. Zo voorzag hij zijn Malcolm X-biopic van een proloog met beelden van de arrestatie van Rodney King. Dit keer pakt hij uit met een veelbesproken Charlottesville-coda. Het is een gewaagde, maar zeer krachtige finale: je nekharen staan na afloop loodrecht overeind.

Er valt heus wel wat op BlacKkKlansman aan te merken.

- BlacKkKlansman is een behoorlijk fragmentarische film; een kermisattractie die als een dolle heen en weer schiet tussen blaxploitation, slapstick, thriller en polemiek. Maar door de tomeloze energie waarmee dat geheel wordt geserveerd, ben je genegen het gebrek aan balans met de mantel der liefde te bedekken.

- De liefdesrelatie tussen Stallworth en de militante zwarte activiste Patrice komt niet uit de verf. Het is duidelijk waarom Ron op Patrice verliefd is, andersom is dat een volstrekt raadsel. Het is overigens een euvel waar wel meer films van heteroseksuele filmmakers mee kampen.

Het salomonsoordeel: Een moddervette, strijdlustige en volcontinu entertainende politiefarce die een fikse middelvinger opsteekt naar Agent Orange, de huidige bewoner van het Witte Huis.

Mark Vluggen

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

 

Infiltreren in de Ku Klux Klan
Still uit BlacKkKlansman