“Het gemiddelde is twee loempia’s en een banaan”

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

30-08-2018

Bram Orbons (Heerlen, 1994)/ masterstudent architectuur aan de Academie voor de Bouwkunst, penningmeester van studententurnvereniging Saturnus en inkompapa 2018/ relatie met Ayla/ woont in Heerlen

Het eerste dat ik ’s ochtends doe: een plens water in mijn gezicht gooien. Daarna ga ik altijd even zitten voor het nieuws, een gewoonte uit mijn middelbareschooltijd. In de trein van Heerlen naar de vrije middelbare school in Maastricht las ik altijd de Metro of Spits. Het grote verschil met een ‘normale’ middelbare school is het vakkenaanbod. Naast de gangbare vakken kregen we drama, textiel- en houtbewerken, tekenen, muziek, schilderen en koken. O, en iedereen moest verplicht in het koor van de school. Ik heb vijf jaar vwo gedaan, maar ben het laatste jaar naar de havo gegaan (op de vrije school zes jaar in plaats van vijf). Mijn oma was toen net overleden en mijn ouders gingen scheiden. Op de havo had ik meer zekerheid om mijn diploma te halen.

Als je haar maar goed zit. Vroeger stond ik erom bekend dat ik in ieder raam naar mezelf keek, maar nu hoef ik er niet per se altijd modieus uit te zien, soms is functioneel voldoende. Ik geef niet veel geld uit aan kleding, maar ik heb wel veel keuze. Ik heb al sinds mijn zestiende hetzelfde figuur en ik gooi niets weg.

Wat heb je gisteren gegeten? Twee ovenloempia’s en een tosti: een beetje studentikoos. Ik probeer wel altijd iets gezonds te eten, maar het gemiddelde is twee loempia’s en een banaan. Dat komt door studie en werk. De afgelopen vier jaar heb ik in Heerlen op de Hogeschool Zuyd bouwkunde gestudeerd en in de avonden en weekenden werkte ik bij IKEA in de keuken, zo’n vijftien uur per week. Als ik uit school kwam, moest ik eten wat ik kon vinden en door naar het werk.

Geloof je ergens in? Hard werken. Hoe moeilijk een situatie ook is; met hard werken kom je eruit. Als klein kind al ’s avonds in bed voelde ik me veel beter als ik iets had gedaan die dag; een hut bouwen bijvoorbeeld. Op de bank luieren is niets voor mij. Waar die instelling vandaan komt weet ik niet precies, maar het heeft er altijd ingezeten. Ik weet nog dat ik op mijn vierde de olympische turnwedstrijden op tv zag. ‘Dat wil ik ook’, dacht ik. Mijn ouders hadden het niet heel breed, maar het mocht als ik het persoonlijk aan de directeur van de turnvereniging zou vragen, hij woonde bij ons in de straat. Mijn moeder dacht dat ik het niet zou doen, ik was altijd erg verlegen.

Waar geef je het meeste geld aan uit? Mijn studie, die betaal ik zelf. Dit jaar begin ik aan mijn vierjarige master architectuur en ik heb het collegegeld al bij elkaar. Verder heb ik niet zo veel dure hobby’s. Ik ga minimaal een keer per week naar de film en af en toe uit eten. Mijn vrije tijd gaat vooral naar het turnen, maar dat is geen kostenpost: mijn vader betaalt de contributie.

Als ‘papa’ is de inkom leuker dan als eerstejaars. Dat denk ik wel. Als mentor ken je de stad, mensen, verenigingen en feestjes beter. Het is vertrouwder, je weet wat je kan verwachten. De ‘kindjes’ lopen vaak als een kip zonder kop rond. Tijdens de Inkom slikte ik elke dag een vitaminepil; die dingen redden je leven. Ik heb het mijn groep ook geadviseerd. Vijf dagen lang feesten houd je anders niet vol. Op sommige momenten voelde ik me echt een vader. Tijdens de barbecue stond ik voor twintig mensen te grillen; mijn ‘kindjes’ hadden wat vriendjes en vriendinnetjes meegenomen.

Toch nog fan van Yuri van Gelder. Ik heb een gesigneerde kalender van hem op mijn kamer hangen. Ik vond zijn diskwalificatie afgelopen jaar een beetje overdreven. Van dat biertje in de stad gaat hij echt niet beter turnen. Maar regels zijn regels; er is een principekwestie van gemaakt. Bij landelijke wedstrijden -ik ben allrounder - kom ik hem soms tegen. Hij turnt een paar niveaus hoger, maar vaak moet hij voor of na mij. Zelf train ik zo’n negen uur per week, het minimale vereiste om mee te doen met nationale kampioenschappen. Ik train in Kerkrade en bij Maastrichtse studententurnvereniging Saturnus. Toen ik zeven was, kon ik naar een turnschool gaan in het noorden, maar dat heb ik niet gedaan. Ik vond mijn leven fijn hoe het toen was. Ik heb er nooit spijt van gehad.

Wat wilde je vroeger worden? Arts, maar met de jaren kwam ik er steeds meer achter dat het niets voor mij is. In de vijfde van de middelbare school gingen we met de klas naar het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) en kreeg ik een indruk van het ziekenhuisleven. Toen wist ik zeker dat het niets voor mij is. Vanwege de goede baankansen werd het toch biomedische wetenschappen. Daar ben ik na een jaar gevlucht, verschrikkelijk, vooral het stilzitten in de klas. Ik heb het jaar afgemaakt, maar ben daarna bouwkunde gaan doen. Komend jaar begin ik aan de master architectuur op de Academie voor de Bouwkunst. Speciaal hieraan is dat je verplicht 24 tot 32 uur per week stageloopt en in de avonden en op vrijdag je lessen volgt. Na vier jaar ben je officieel architect. Als je naar de universiteit gaat, moet je eerst een proeftraject in voordat je architect bent. Geen kinderdroom, maar toch hebben al mijn keuzes, of fouten, hier naartoe geleid.

Hoe staat het in de liefde? Ik ben nu vier jaar samen met Ayla. We hebben elkaar ontmoet bij de McDonalds, niet erg romantisch. Daar werkten we allebei, ik vooral in de avonden en zij overdag. Ik zag haar vaker bij de wisseling van de diensten en vroeg haar nummer aan een collega. Op onze eerste date zijn we in het park geweest. Toen het donker werd, verschenen er vuurvliegjes. Fireflies van Owl City is daarom ‘ons liedje’. We gaan elk jaar rond die tijd terug naar het park om te kijken of ze er weer zijn.

“Het gemiddelde is twee loempia’s en een banaan”
Bram2zingbid