Statenkwartier verdeeld over Circumflex

Omwonenden willen nieuwe afspraken rond overlast

29-08-2018

MAASTRICHT. Een week vóór de Inkom hoort studentenvereniging Circumflex via de rechtbank dat een belangrijk Inkom-evenement inzet is van een kort geding. Omwonenden blijken naar de rechter te zijn gestapt om de zogeheten Beach Lounge te verbieden. Circumflex voelt zich “overdonderd”. Wat was er aan de hand?

Elk jaar tuigen de studenten op de binnenplaats achter de sociëteit een klein zwembad met strand op. “Het is een plek waar leden en nieuwkomers elkaar onder het genot van muziek kunnen ontmoeten”, zegt Circumflex-voorzitter Joris van Wel. “De Beach Lounge is een belangrijk evenement voor de werving van nieuwe leden.”

Hiervoor verleent de gemeente steeds opnieuw een vergunning. In de voorwaarden zou dit jaar rekening worden gehouden met de wensen van omwonenden, zegt Michiel Romme, bewoner van de Capucijnenstraat 69. Waarom? Omdat de Inkom van 2017 de verhouding met de buren, na veel overlast, op scherp had gezet. Na een schermutseling met een eerstejaars is Romme opgepakt wegens geweldpleging.

Om de verhoudingen te herstellen, heeft de gemeente vier bijeenkomsten belegd onder leiding van voormalig UM-voorzitter Karl Dittrich. Uitgenodigd waren Circumflex, de gemeente en omwonenden (verenigd in buurtinitiatief Kort Overleg).

De kou leek uit de lucht, totdat de naaste buren ontdekten dat de gemeente in de vergunning geen rekening had gehouden met hun wensen (zoals: sluiting van de Lounge om 19.00 uur). Dat was voor de bewoners reden om naar de rechter te stappen en te eisen dat het evenement zou worden verboden.

Boxen

Dat is niet gebeurd. Wel heeft de rechtbank de gemeente op de vingers getikt omdat de geluidsmaatregelen in de vergunning onnauwkeurig waren omschreven. In plaats van incidenteel vond de rechter dat het geluid permanent moest worden gemeten en dat het niet boven de 80 decibel mocht uitstijgen, vergelijkbaar met zwaar verkeer op vijftien meter afstand. Ook heeft de rechter de studenten een inspanningsverplichting opgelegd om ervoor te zorgen dat de buurt geen overlast ondervindt.

Circumflex, dat zich compleet “overdonderd” voelde door de rechtszaak, was blij dat de Lounge  in ieder geval kon doorgaan, zegt Van Wel. “Uiteindelijk was het niet minder gezellig dan andere jaren. Wat scheelde in geluid, was dat we de boxen hebben weggedraaid van de straat.”

Het was de “rustigste Inkom sinds jaren”, zegt Romme, die pal tegenover de sociëteit woont. “De overlast wisselt per jaar en hangt deels af van de toeschietelijkheid van de bestuursleden. En dat willen we voorkomen. Half september hebben we een gesprek met de wethouder. Het liefst zou ik een nieuw convenant willen afspreken met alle betrokken partijen. Dit om zaken duidelijker op papier te zetten.”

Jennerij

Onduidelijk is nu bijvoorbeeld de aanlooproute, zegt Romme. “Vroeger mochten studenten alleen van de kant van de Grote Gracht naar de sociëteit komen. Vorig jaar is dat losgelaten, nu komen ze van beide kanten.”

Ook over sancties zouden heldere afspraken gemaakt kunnen worden. “Die worden nauwelijks uitgedeeld omdat de politie of handhaving vaak te laat arriveert en geen overlast meer signaleert. Eigenlijk kunnen studenten daarom doen en laten wat ze willen, er hangt geen zwaard van Damocles boven hun hoofd. Een oplossing heb ik niet meteen. Permanente metingen of andere politiestaat-achtige maatregelen zou ik onder geen enkele voorwaarde willen.”

Daar komt bij, zegt Romme, dat niet alle overlast op het conto van Circumflex komt. “Ik hoor ‘s nachts regelmatig studenten van andere verenigingen uit volle borst teksten zingen, waarin het woord ‘buurtbeleid’ voortkomt. Jennerij, denk ik.”

Polarisatie

Over een eventueel nieuw convenant houdt Van Wel zich op de vlakte. Ook buurtplatform Argus wil niet reageren, mede omdat de convenantpartners (waaronder de UM, gemeente, politie, buurtplatform) volgende week bijeenkomen voor overleg. Ondertussen is het geen geheim dat de buurt zwaar verdeeld is over Circumflex. De omwonenden plus sympathisanten willen de vinger strakker aan de pols, terwijl het platform daar geen enkele reden toe ziet.

Ook de persoonlijke verhoudingen zijn verziekt. In de Argus-nieuwsbrief van afgelopen zomer beticht voorzitter Maria Essers Romme ervan dat hij “een wig probeert te drijven” tussen Argus, buurtbewoners en convenantpartners. De gemeente heeft afstand genomen van de tekst en vreest “polarisatie”.

Statenkwartier verdeeld over Circumflex
De Beach Lounge tijdens de Inkom van Circumflex
Loraine Bodewes
Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: circumflex

Reacties

Maria Essers

Beste redactie
Het UM is geen convenantpartner in het 6211 Buurtconvenant
Wel gemeente, Woonpunt, Circumflex, Lux ad Mosam die overigens zich geheel vrijwillig heeft geconformeerd en Argus Buurtplatform
Maria Essers, Voorzitter Argus Buurtplatform

Voeg reactie toe

privacy link