Stennis versus Ambiorix

Praeses versus Praeses

30-08-2018

Een vraag over de betekenis van de naam Ambiorix leidt bij Van Uden meteen tot een waterval aan informatie. Want je bent voorzitter of niet. Hij weet het allemaal uit zijn hoofd: Ambiorix versloeg de Romeinen in het Keteldal, waar dat precies is weet men niet, hier in de buurt maar het kan ook bij Venlo zijn. Wanneer? In 54 voor Christus, en ja, in Tongeren staat een standbeeld van hem waar ze de eerstejaars in hun A-tijd naartoe sturen om een beetje van de geschiedenis te proeven.

Milou de Klerk en de verslaggever staan paf. “Tja, je bent voorzitter of niet”, grijnst Van Uden.

 

Wat is het leukste aan het voorzitterschap?

De Klerk: “De nieuwe mensen die je ontmoet, door het hele land. Elk weekend zie je wel externe clubs, in de zomer zijn er open toernooien, daar ga je dan met vijftig man heen, in tentjes op grote grasvelden. Als ik nu een weekendje naar Utrecht ga spreek ik met die mensen daar af.”

Van Uden: “Een beetje structuur aanbrengen in het zooitje ongeregeld dat Ambiorix is, dat vind ik leuk. Alles in de gaten houden, we organiseren veel, een darttoernooi, een hockeytoernooi, daar komen vier- tot vijfhonderd man op af. Als je een goed jaar draait, je bent financieel gezond, en je krijgt erkenning van de rest van het dispuut, dat is leuk. Als er iets slecht is gegaan krijg je het ook te horen hoor, vooral van de oudere leden, die hebben een grotere bek, die zitten er bovenop.”

 

Dieptepunt dit jaar?

Van Uden denkt lang na. Niks eigenlijk, Ja, een A-lid dat wegging omdat hij naar een technische studie is geswitcht, niet in Maastricht dus.

De Klerk: “Wij zijn een bestuurslid kwijtgeraakt, een jongen die er wegens ziekte uitstapte, dus nu zijn we nog maar met vijf. Zijn taken zijn verdeeld, ik doe de PR-commissie en daarmee de Inkom er nu bij. En op dezelfde dag dat we dat hoorden werd ons verteld dat we onze vaste kroeg, Ma van Sloun, uit moesten omdat het een Tapasrestaurant wordt. Die dag hadden we algemene ledenvergadering, en dat is het enige orgaan dat besluiten mag nemen. Dus we moesten meteen een alternatief regelen, een andere kroeg en dat die dag laten goedkeuren. Grote stress. Maar we hebben een nieuwe kroeg en nog een betere deal ook.”

 

Van welke vereniging zou je nóóit lid worden?

Van Uden tegen De Klerk: “Je mag best CF zeggen hoor, daar kan ik wel tegen.”

De Klerk: “Nee, ik denk eerder: niet van de korfbalvereniging. Dat vind ik echt niks.”

Van Uden: “Suffe sport ja.”

De Klerk: “En ik wil niet bij Uros, [de atletiekvereniging], ik kan niet hardlopen.”

Van Uden: “Er zijn veel rare sporten. Cheerleaden, dat zou ik ook nooit doen.”

De Klerk: “Dat is best wel zwaar hoor, ik heb laatst een keer meegedaan, jongens tillen meisjes op, of meisjes tillen meisjes op.” Ze doet de beweging voor.

Van Uden: “Ik weet niet of cheerleaden wel een sport is, of beledig ik nu mensen?”

De Klerk: “Is het wel, hoor.”

Van Uden: “Oké, als golf een sport is, en darten, dan is cheerleaden ook wel een sport. Wij organiseren trouwens een darttoernooi hè. Met alles erop en eraan. De sjaars [eerstejaars] begeleiden in een badpak en een pruik als walk-on-girls de darters naar het podium. Onder harde muziek. En dit jaar ook met geschoren benen! Haha, dat is nieuw, in het verleden wilde niemand dat doen, maar wij zeiden tegen die sjaars: ‘Gast, het moet, we doen het ieder jaar zo!’ Het lukte nooit maar nu dus wel.”

 

Het moeilijkste aan het voorzitterschap is…

De Klerk: “…dat ook als je het heel goed doet, er altijd mensen zijn die commentaar hebben. Dan heb je dus nooit dat ultieme gevoel dat erbij hoort. Het is altijd: ‘Goed gedaan, máár…’”

Van Uden: “Sluit ik me bij aan. Vooral ouderejaars die ook bestuur zijn geweest, die willen wel eens zeiken om te zeiken. Dan ben je weer een ‘kutbestuur’ en zo. Het is het enige waar ik me aan erger, maar ik neem het met een korrel zout hoor.”

 

Een avondje stappen, of op de kroeg, komt dat op Instagram, op Snapchat?

Van Uden: “Alleen op Snapchat, dat is voor een selecte groep en het staat er maar even op, of het gaat op de dispuuts-whatsapp. Bij ons is het héél duidelijk, géén rare filmpjes rondsturen, ook niet naar je vriendin.”

De Klerk: “Bij Stennis nemen we bij evenementen een camera mee, de PR-commissie maakt foto’s voor onze interne site, en achteraf hebben we de commissaris algemene zaken die dat gaat filteren. Geen zoenfoto’s, geen dronken foto’s, en geen onderkinnen.”

 

Is dat een meisje, die commissaris?

Van Uden: “Precies! Want een jongen let niet op onderkinnen!”

De Klerk: “Klopt, een meisje. Haha, wij vinden dat belangrijk.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam: Milou de Klerk (23), bachelor gezondheidswetenschappen, is voorzitter van Stennis

Aantal actieve leden: 228

Borrelen: Studentencafé De Boschpoort

Betekenis ‘Stennis’: “Haha, gewoon studententennisvereniging. En we schoppen geen stennis, valt reuze mee.”

 

Naam: Victor van Uden (22), bachelor Nederlands recht, is voorzitter (“voorste”) van Herendispuut Ambiorix (Circumflex)

Aantal actieve leden: 19

Borrelen: Sociëteit Circumflex

Betekenis ‘Ambiorix’: “Koning der Eburonen, die de Romeinen….”

Stennis versus Ambiorix
praeses versus praeses