Kantoortuin

Medewerkerscolumn

03-09-2018

Het begon met een ruimteprobleem op de Berg. Er waren meer planten dan bodem en te veel muurtjes. Er kwam een tuinarchitect die bedacht dat planten het veel beter deden als ze gezellig bij elkaar waren, als ze konden kruisbestuiven en licht, lucht en liefde deelden. De muurtjes konden worden neergehaald en zo was er dan toch plek voor alle planten.

Toen kregen de planten inspraak. Wílden ze eigenlijk wel zonder de beschutting van muurtjes hun dagen slijten? Had niet iedere plant zijn eigen groeirichting, zijn eigen dieetwensen en allergieën? Konden een klimplant en een hangplant bij elkaar gezet worden? De klimmer wilde hogerop, de hanger zocht een rustige hangplek. Er waren tropische planten en overwinteraars. Konden die elkaar vinden in temperatuurcompromissen? En wat deed je met oudere planten, met al die jonge blaadjes om zich heen?

Maar de tuinarchitect en plantenfluisteraars waren voldoende overtuigend en de tuinbouw kon starten. Voor de zomer werden de muren neergehaald en werden veel planten al even tijdelijk verpot als opstapje naar de grote tuin. Sommige planten kregen slappe bladeren van zoveel verandering. Andere werden juist nieuwsgieriger naar het nieuwe paradijsje.

Op het heetst van de zomer konden de planten hun nieuwe tuin betrekken. Rijp en groen door elkaar heen, onder een blazende airconditioning. Het was een mooi moment voor het verkassen: het was geen lente en geen herfst, dus nog rustig voor de gemiddelde plant. Ronduit een vrolijk groene border waarin Pokon en plantenleed gedeeld werden.

In augustus begonnen sommige planten in de tuin wat onrustig te worden: er werd een en ander van hen verwacht. Nabij wonende planten begonnen zich af te sluiten van de lawaaierige buren en doken in hun bladeren om zo min mogelijk te horen en te zien van de onrustzaaiers. Of ze kropen in de broeikasjes voor wie even wat extra energie kon gebruiken.

Begin september zijn er nog geen plantenziekten geconstateerd, maar dat is een kwestie van tijd. Als de tropische soorten het te koud en de Hollandse het te warm gaan krijgen. Als de bladeren gaan vallen en de kale stammen zich gaan storen aan de winterharde buren.

We gaan het beleven in onze kantoortuin.

Ellen Krijnen, senior advisor Marketing and Recruitment

Kantoortuin
EllenKrijnen
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: ellen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.