Weg met de regels rond gezondheidsclaims!

Droomland

04-09-2018

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Voedingswetenschapper Alie de Boer (29) zou het liefst de hele Europese wet- en regelgeving rond food claims – denk aan Becel-boter die cholesterolverlagend werkt - willen schrappen en onderzoeken hoe het beter kan. Nu is het een doorn in het oog van consumenten, bedrijven en wetenschappers.

Food claims draaien steeds om afzonderlijke stofjes die een gezondheidseffect hebben - in het geval van Becel zijn het plantensterolen die cholesterol terugdringen.

Wat hebben we daar eigenlijk aan, vragen consumentenorganisaties zich af? Het gaat om een beperkt effect van één stofje. De rest van de voeding blijft immers buiten beschouwing. In het geval van boter maakt het nogal uit waarmee je je brood belegt, welk brood je kiest en wat je erbij drinkt. “Consumenten draaien er niet om heen", zegt De Boer, gepromoveerd op voedingswetenschappen en levensmiddelenrecht. “Ze bestempelen de food claims als misleiding.”

Ook bedrijven zijn not amused over de gang van zaken. Hoe gaat het nu? Een bedrijf dat een claim wil indienen, laat het product onderzoeken - in minstens twee onafhankelijke wetenschappelijke studies - en dient vervolgens een aanvraag in bij de European Food Safety Autority (EFSA). Die wikt en weegt, en stuurt een wetenschappelijk advies naar de Europese Commissie, die de knoop doorhakt.

Het blijkt voor bedrijven nogal lastig om duidelijke gezondheidswinst aan te tonen, zegt De Boer, aangezien het onderzoek gebeurt bij gezonde proefpersonen. Bovendien kost dat veel tijd en geld. Verreweg de meeste bedrijven (95 procent) die een gooi doen, vallen onder het midden- en kleinbedrijf en bulken dus niet van het geld. Het onderzoek duurt gemiddeld zeven tot tien jaar en de kans is ook nog eens groot dat de Commissie de claim afkeurt.

“Dat overkwam Yakult”, zegt De Boer, die werkt op het Food Claims Centre in Venlo. “De term ‘probiotica’ zul je als aanduiding van bacteriën die de darm bereiken, niet meer tegenkomen op voedingsproducten, wegens te breed.”

Yakult is niet het enige bedrijf dat bot ving. In de afgelopen tien jaar vielen bij de Europese Commissie 44 duizend claims op de mat. Slechts 300 kregen groen licht. “Er zaten idiote voorstellen bij. Ik kan me nog een aanvraag herinneren waarin de werking van het plantenextract Koreaanse ginseng werd bewezen aan de hand van een bijbeltekst.”

"Wetenschappers zijn blij dat de onzinclaims verdwijnen, al hebben ze tegelijk een hoop kritiek op het systeem. De groep wetenschappers van het ESFA, die de aanvragen van de bedrijven beoordelen, zijn het vaak onderling niet eens. Over de werking van antioxidanten bijvoorbeeld. Vroeger werden ze beschouwd als de heilige graal, tegenwoordig niet meer. Het gevolg van die onenigheid is dat claims op het gebied van antioxidanten massaal worden afgekeurd, waardoor de ontwikkeling stilvalt.”

En wat is gezondheid, vragen wetenschappers zich af? “Cacaoflavonolen maken de bloedvaten wijder, maar is dat per se gezond? En zo ja, voor wie? Misschien voor hart- en vaatpatiënten maar wellicht niet voor iedereen.”

Zoals gezegd, zou De Boer het hele systeem van tafel willen vegen, maar niet voordat ze onderzoek heeft gedaan naar een beter stelsel. Hoe zou ze dat aanpakken? “Ik zou een studie opzetten, waarbij de voedingsautoriteit in elk EU-land vragenlijsten rondstuurt naar consumenten, bedrijven, wetenschappers en beleidsmakers. Met de belangrijkste vraag: hoe kan het beter? In Venlo gaan we al die data dan analyseren.”

En dan maar hopen dat er iets met de resultaten gebeurt.

Dit is een serie waarin wetenschappers vertellen over de studie die ze het liefst zouden doen

Weg met de regels rond gezondheidsclaims!
Voedingswetenschapper Alie de Boer
Joey Roberts
Categoriëen: Wetenschap
Tags: droom

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.