“Studenten, leer Frans Timmermans’ speech uit je hoofd”

Gloedvolle speeches bij opening academisch jaar

05-09-2018

MAASTRICHT. Vijf lezingen, een quiz, een paneldiscussietje, twee prijsuitreikingen, een oproep om mee te doen aan de Green Impact-wedstrijd, video’s, vegan-koekjes en veel mooie muziek van het Famara Quartet. Zie hier het overvolle programma van de Opening van het Academisch Jaar, afgelopen maandag in het Mecc. “Sorry dat het zo lang duurde”, zei collegevoorzitter Martin Paul aan het einde tegen de zaal - het is inmiddels 17.40 uur.  Om er grinnikend aan toe te voegen: “Maar bedenk hoeveel computers de afgelopen uren niet zijn gebruikt, hoeveel energie er is bespaard, hoe duurzaam dat is.” En om duurzaamheid draaide het deze middag.

Het was ook collegevoorzitter Martin Paul die de middag opende met - in navolging van de Franse president Macron tijdens zijn Sorbonne-speech in september 2017 - een warm pleidooi voor een netwerk van Europese universiteiten dat zich onder andere inzet voor de sustainability goals voor 2030, met nadruk op mobiliteit voor studenten en staf, freedom of thought en freedom of speech.

Paul is samen met een aantal andere universiteiten, onder meer in Madrid, Bremen en Antwerpen, bezig met een plan voor een ‘Europees universitair netwerk’. De Europese Unie stimuleert de oprichting van dat soort netwerken, die in 2024 uitgegroeid moeten zijn tot wat dan ‘Europese universiteiten’ kan worden genoemd. Met een ‘Europees statuut’ en eventueel Europese financiering. Het gaat om instellingen die gezamenlijke onderwijs- en onderzoeksprogramma’s willen opzetten, gericht op Europa.

Banjo

“Ik heb het gevoel dat ik de banjo speel in het voorprogramma van de Rolling Stones”, zei Paul met humor. Hiermee doelend op Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie en eredoctor van de UM, die ook maandag weer een bevlogen speech (uit het hoofd) hield. Iets wat trouwens ook van Kate Robertson, mede-oprichter van One Young World, gezegd kan worden. 

Seasick Steve

“Ik heb mijn gitaar niet meegenomen, sorry”, begon de politicus die in Maastricht is geboren, “en ik lijk ook meer op Seasick Steve.” Hij studeerde in 1984 in Frankrijk. Tijdens een discussie met buitenlandse studenten kwam de hereniging van de twee Duitslanden ter sprake. “Dat zou nooit gebeuren, zeiden zowel Duitse als Franse collega-studenten. Vijf jaar later viel de muur.” Jaren later was hij een jonge diplomaat in Moskou. Moesten ze een notitie schrijven over het mogelijk uiteenvallen van de Sovjet-Unie? Dat was ondenkbaar, vonden velen. “De notitie werd geschreven, maar niet naar Nederland verzonden, zes maanden viel de Sovjet-Unie uiteen.”

Timmermans wil maar zeggen: veranderingen zijn vaak onvoorspelbaar en voltrekken zich snel. “Zeker in de huidige tijd, die van de vierde industriële revolutie - de technologische - gaat het heel snel. Het is de meest ingrijpende revolutie, de hele planeet is er mee gemoeid. De zeventien sustainability goals zijn niet perfect, maar een bieden een framework om deze het hoofd te bieden.”

Rijken

Timmermans ziet drie uitdagingen waarin de universiteiten een rol kunnen spelen. Op de eerste plaats een economische groei waarvan iedereen profiteert. “Het gaat ons economisch goed, maar lang niet iedereen profiteert daarvan. De rijken worden rijker, maar de belastingbetaler betaalt nog steeds voor de bankencrisis, terwijl de banken goed draaien.” Herverdeling zou op zijn plaats zijn, vindt hij.

Een tweede punt is de “struggle met diversiteit. Diversity happened to us, but we have no means to handle it. We zien nu allergische reacties: wij willen dit niet. Het heeft geen zin om deze mensen te verketteren, maar we moeten laten zien dat we een diverse samenleving hebben én dat die blijft. Je kunt  ook niet unscramble a scrambled egg. Hoe dit op te lossen? De universiteiten moeten helpen.”

Xenofobia

Als derde uitdaging ziet hij de regulering van social media. “We moeten iets doen tegen het virus van xenofobia, het probleem van nepnieuws dat mensen tegen elkaar opzet. De duurzaamheidsdoelen halen we alleen als er in Europees verband consensus is over de belangrijke waarden die na de twee wereldoorlogen zijn gedefinieerd: de rechtstaat, respect voor mensenrechten en een liberale democratie die is gebaseerd op individuele rechten.” Op dit moment zijn er landen in de EU die hiervan wegdrijven, die hun burgers voorhouden (net als in het Rusland na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie): “Ik geef je veiligheid en welvaart, geef jij mij je vrijheid. Een Faustiaanse deal.” Om te vervolgen: “Dit vraagt, met een Duits woord, Zivil Courage. En die kan uit de universiteiten komen. De volgende generatie is idealistisch, niet ideologisch. We moeten vechten voor onze open samenleving, alleen in die context kunnen de sustainability goals succes hebben. The time is yours students!

Als even later Kate Robertson  het podium beklimt, begint ze met een oproep aan de studenten: “Studenten, bekijk de speech van Frans Timmermans op YouTube, leer die uit je hoofd en denk er aan. Iedere dag. En verspreidt het.”

 

 

“Studenten, leer Frans Timmermans’ speech uit je hoofd”
Het cortège in het Mecc