"Mijn ouders gingen scheiden. Ik was veertien en werd in één klap volwassen"

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

06-09-2018


Rob van Duijn (52, geboren in Ede)/ hoofd Studium Generale/ samenwonend met Tim/ woont in Maastricht

Eindelijk de baas. Nee hoor, al vind ik het mooi dat ik nu de eindverantwoordelijkheid heb binnen Studium Generale. Ik heb daar niet bewust naar toegewerkt. Ik ben geen snelle Henkie, maar ik heb me ontwikkeld tot iemand die leiding kan geven. Ik ben niet ambitieus in de zin van carrièreplanning. Ik heb nooit het idee gehad: dat is mijn einddoel. Ik wil gewoon goed zijn in mijn werk. Ik ben een baas die voorop loopt, maar niet ver voor de troepen uit. Ik kijk veel om, wil graag samenwerken, samen ergens achter staan.

Liefde is niet moeilijk. [Denkt na] Daar ben ik het mee eens. Liefde geven vind ik niet moeilijk, maar relaties zijn ingewikkeld. Als je verliefd wordt, dan smelt je samen: ik snap hem, hij snapt mij. Het is een euforie, maar ben je langer op weg, Tim en ik zijn 26 jaar samen, dan merk je dat je ergens toch die eenzame ziel blijft. Je bent dus voortdurend bezig met elkaar te begrijpen en te verstaan. En dat is werken.

Ik ben zo gezond als een vis. Nee, ik heb MS, dat is een verstoring van het zenuwstelsel. In 1994 openbaarde het zich bij mij, ik had toen veel aanvallen, maar sindsdien is het stabiel. De schade is beperkt, ik zie weinig met één oog, ben half blind. Het is een grillige ziekte, het kan morgen weer mis zijn. In het begin denk je dat je over een paar jaar in een rolstoel zit, maar ik heb geluk gehad. Ik heb mijn leven er ook niet op ingericht. Je moet zoveel mogelijk stress vermijden, gezond leven. Bij lage weerstand is de kans op aanvallen groter. Ik rook niet, drink weinig, maar ik ga wel uit, en niet vroeg naar bed. Ik maak lange dagen, we hebben veel avondwerk. Misschien is die houding juist positief. Je krijgt ook stress als je heel krampachtig omgaat met je gezondheid.

Wanneer was je voor het laatst ontroerd? Moderne dans ontroert me vaak. Ik zag een tijd geleden een dansvoorstelling in de gashouder. Het was een ontmoeting tussen een man en vrouw. De vrouw kon uiteindelijk niet meer en viel steeds neer als een lappenpop, de man probeerde haar overeind te houden. Tevergeefs. Toen we naar buiten liepen vroeg iemand hoe het met me ging. Ik moest opeens huilen, terwijl ik niet zo’n huiler ben. De voorstelling deed me denken aan een vriend wiens partner in een psychose zat. Ook een hopeloze situatie.

Heb je ergens spijt van? [Kordaat] Nee. Als ik verkeerde dingen doe en me dat realiseer, zeg ik sorry. En wat het leven betreft: ik ben eigenlijk heel erg tevreden. Ik sta in het leven zoals ik zou willen. Ik tel mijn zegeningen, ben blij met wat ik heb, voel me enorm betrokken bij mijn vrienden, heb waardevolle vriendschappen.

Favoriete kunstenaar: Rothko. Dat heeft te maken met diezelfde abstractie die ik in moderne dans vind. Het gaat niet om het verhaal, maar om de emotie. De kleuren, zijn grote doeken, zijn zo intens dat je erin verdwijnt, dat je loskomt van het dagdagelijkse.

Van wie of wat heb je het meeste geleerd? Van de scheiding van mijn ouders. Ik was veertien en werd in één klap volwassen. Niets was meer vanzelfsprekend, ik moest overal over nadenken: wat wil ik, met mijn moeder mee naar Amerika of bij mijn vader blijven? Wat betekent dit voor mijn toekomst? Wie zijn mijn ouders? Die werden opeens individuen. Ik koos voor Amerika, maar kwam na een jaar terug. Ik vond de wereld daar te oppervlakkig en highschool te simpel. Ik was met de hakken over de sloot naar 4 vwo gegaan en werd opeens het slimste jongetje van de klas. Dat was niet goed, het paste niet bij mijn aard. Ik wil de diepte in en ik wil niet stil blijven staan.

Ik zou een goede vader zijn. Ik zou zeker geen slechte zijn. Ik kan goed met kinderen opschieten, vind ze vaak ontroerend, en zorg één dag in de week voor de twee oudste kinderen van een goeie vriendin en vriend. Sinds hun geboorte, ze zijn nu vijftien en zestien. Ik ben voor hen geen tweede vader, maar wel meer dan een goeie vriend.

Grootste verdriet? Dat moet nog komen, denk ik. Mijn ouders zijn er nog, mijn vrienden, ik heb een goeie relatie, leukste werk van de wereld. Misschien was de zelfmoord van mijn zwager wel het ergste, maar ik heb er ook vrede mee, zijn leven was de laatste jaren een groot gevecht. Het lastigste is de machteloosheid, je wilt zo graag helpen, maar het kan niet. Dat is verdrietig.

Grootste ergernis? Ik erger me niet zo snel aan mensen, maar wel aan Mart Smeets. Die is zo zelfingenomen. Ik ben allergisch, als ik hem zie moet de tv uit. Verder vind ik het irritant dat iedereen overal iets van mag vinden. Ik ben erg voor de deskundige mening. Er ontstaat een verkeerd begrip van democratie, die van de meeste stemmen gelden. In mijn ogen is democratie juist: aan minderheden een stem en plek geven.

Vaders- of moederskindje? [Zonder te aarzelen] Moederskindje. Ik heb een sterke band met haar. Mijn moeders geluk bestaat uit het geluk van haar drie kinderen. Wat wil je nog meer? Ze is nu 78 en nog in alles oprecht geïnteresseerd. Ze komt ieder jaar naar PAS en is dan helemaal trots. Mijn moeder laat zich verrassen, staat open voor nieuwe dingen, is nieuwsgierig, wil weten hoe ik in het leven sta, wat ik doe, hoe ik het doe. Mijn vader is een makkelijke man, maar ook onverschillig. Hij is prettig in de omgang maar je krijgt moeilijk contact met hem.

Wanneer is PAS voor jou geslaagd? Ik krijg een kick als het zoemt van de mensen en ze verrast zijn door wat ze zien en horen.

RobvanDuijn1zingbid