Slob belooft onderzoek naar buitenpromovendi

05-09-2018

MAASTRICHT. Minister Arie Slob belooft dat er cijfers gaan komen van de aantallen buitenpromovendi per universiteit. Dat antwoordde hij dinsdagmiddag – hij verving collega Van Engelshoven tijdens het vragenuurtje – in de Tweede Kamer op vragen van SP’er Frank Futselaar.
Futselaar wil een onderzoek naar buitenpromovendi als verdienmodel, dit naar aanleiding van een uitzending van het journalistieke onderzoeksprogramma Argos afgelopen weekend over de Universiteit Tilburg als ‘promotiefabriek’. Een van de hoogleraren daar begeleidde in zes jaar tijd maar liefst 77 buitenpromovendi.
Buitenpromovendi doen promotieonderzoek zonder daarvoor bij een universiteit aangesteld te zijn. De universiteit krijgt van het ministerie een premie van 70 tot 90 duizend per succesvol afgeronde promotie, schrijft Argos op zijn website. “En er staan nauwelijks kosten tegenover. Die financiële prikkel heeft aan de Universiteit Tilburg de afgelopen jaren tot een bloeiende promotiepraktijk geleid.”

Eind juli werd de Universiteit Tilburg veroordeeld tot het betalen van 75 duizend euro aan informaticus prof. Jaap van den Herik (hij was tot 2008 hoogleraar aan de Universiteit Maastricht) voor het begeleiden van drie promovendi na zijn emeritaat. Van den Herik had met toenmalig decaan Arie de Ruijter afgesproken dat hij na zijn emeritaat nog promoties zou begeleiden voor een bedrag van 25 duizend euro per succesvolle afronding. De universiteit wilde op een bepaald moment echter af van deze afspraak. De rechter verplichtte de instelling om zich aan de afspraak te houden.
Naast het verzamelen van cijfers van buitenpromovendi zal minister Slob de Universiteit Tilburg om opheldering vragen en met de VSNU en buitenpromovendi in gesprek gaan.
Hoeveel buitenpromovendi er op dit moment aan de UM rondlopen, is onduidelijk. Op centraal niveau worden die cijfers niet bijgehouden.

WD/HOP