“Ik wil echt de bottom ones helpen”

Studentenprijs 2018 voor Julie Ann Goodfellow

05-09-2018

MAASTRICHT. Tot haar negentiende sliep Julie Ann Goodfellow op de vloer in een sloppenwijk in de Filipijnen. Met hoog water stroomde haar huis vol met water uit een stinkend meer waarin een slachthuis afval dumpt. “Dan sliepen we op een plastic stoel. Toen ik uiteindelijk een bed kreeg, ging ik op de grond liggen. Ik vond het te zacht.”

Ze ging naar school en kreeg via verschillende kanalen financiële hulp om te studeren. Nu, een kleine tien jaar later, heeft ze een master Strategic Marketing van de Universiteit Maastricht (UM) op zak en zorgt ze op haar beurt voor arme meisjes uit Filipijnse slums. Deze week ontving ze de studentenprijs 2018 – onder andere een bedrag van 1000 euro – voor haar eigen stichting. Er waren in totaal zes nominaties.

Gevaarlijk

“Mensen kunnen zich niet voorstellen waar ik vandaan kom”, zegt Goodfellow. “Bij de Filipijnen denken ze vaak aan prachtige stranden en luxe hotels. Toen ik mijn Nederlandse vriend meenam naar de sloppenwijk waar ik opgroeide, wist hij niet wat hij zag. Het is er erg gevaarlijk. De meeste mensen zijn werkloos en hebben niks; ze stelen of vechten voor eten. Meisjes trouwen jong en zijn vaak al met zestien zwanger. Een man is hun beste kans om uit de slums te komen, maar meestal blijven ze met hun baby’s alleen achter. Het is een vicieuze cirkel. Het is mijn doel om die te doorbreken.”

Kansarm

Onderwijs is hiervoor het beste middel, zegt ze. Met financiële hulp van de Joana Foundation van de Nederlandse Berry van Ewijk lukte het haar en 49 andere kansarme kinderen om in 2006 een middelbare schoolopleiding in de Filipijnen af te ronden. Goodfellow slaagde met eervolle vermelding. Reden voor Van Ewijks echtgenote Louise Schoolderman om haar college in de Filipijnen te betalen. Ze studeerde af in 2010 en werkte een half jaar bij een bank in Manilla, maar wilde verder leren om anderen te helpen. Van Ewijk richtte de Goodfellow Foundation op zodat ze in Nederland naar de universiteit kon. Ze nam haar intrek in hun huis in Den Haag en reisde elke dag met de trein naar Utrecht voor de bachelor Economics and Business Economics. Daar leerde ze haar eerste woordjes Nederlands. “Ik las artikelen in Metro en vroeg mijn pleegouders naar woorden die ik niet kende.” Haar master moest ze zelf betalen, dus na haar bachelor ging ze “om ervaring op te doen en om te sparen” een tijdje aan het werk. Afgelopen januari rondde ze haar master Strategic Marketing aan de UM af.

Strenge selectie

Na haar bachelor, in 2015, nam ze het voorzitterschap van de Goodfellow Foundation over. Daar is ze naast haar baan nog zo’n tien uur per week mee bezig. Op dit moment ondersteunt de stichting zes Filipijnse jonge vrouwen. Goodfellow: “Er is een strenge selectie. Ten eerste is het erg belangrijk dat ze het echt niet zelf kunnen betalen; ik wil echt de bottom ones helpen. Daarnaast moeten ze gemotiveerd zijn; het is vier jaar hard studeren. O, en het moeten vrouwen zijn. De Filipijnse cultuur is erg paternalistisch, mannen krijgen meer kansen, betere banen, et cetera. Als ik vrouwen help, krijgen ze betere banen en draag ik bij aan de gelijkheid van mannen en vrouwen in de Filipijnen.”

Steun

De steun voor een studente kost zo’n 1800 euro, voor alles: vier jaar lang schoolgeld, onderdak en eten. Ze krijgt elke dag updates van haar pupillen. Om geld te verzamelen organiseert ze acties, bijvoorbeeld sponsorlopen, en is ze afhankelijk van donaties. Ook gaat elke maand 100 euro van haar salaris naar de stichting. “Mijn vriend maakt ook elke maand 50 euro over. Dat ‘moet’ natuurlijk wel. Maar ik heb ook girlfriend-verplichtingen, haha, ik ga regelmatig bij zijn harmonieorkest kijken. Grapje, ik vind het hartstikke leuk.”

Ouders

Nog eens 100 euro van haar loon gaat naar haar ouders in de Filipijnen. Dankzij Goodfellow wonen ze niet langer in de slums. “Ik help met de huur en nooduitgaven. Ik ben aan het sparen om een huis voor ze te kopen.” Goodfellow is nu acht jaar in Nederland en spreekt haar ouders elke dag. “Ik wil ze graag vaker opzoeken, maar tickets kosten al snel duizend euro. Mijn ouders hebben liever dat ik dat geld aan hen besteed. Dat is wel pijnlijk, maar ik snap het wel. Ze zijn zo arm.”

Droom

“Het is mijn droom om nog veel meer meisjes in de Filipijnen te helpen. Vanuit Nederland gaat dat het beste, ik wil hier blijven. Op de Filipijnen verdiende ik naast mijn studie zo’n 20 euro per maand in een fastfood restaurant, dat krijg ik hier in nog geen twee uurtjes. Ik ben ook aan het kijken voor projecten met kansarme jonge vrouwen in Europa, maar voorlopig richt ik me nog op de Filipijnen.”

 

“Ik wil echt de bottom ones helpen”
Rector Rianne Letschert en Julie Ann Goodfellow
Auteur: Yuri Meesen
Loraine Bodewes
Categoriëen: nieuws_boven,
Tags: oaj2018

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.