“Beter korfbal dan corpsbal”

06-09-2018

Ze studeren hetzelfde, zij het in verschillende jaren, en hun verenigingskroeg delen ze ook. Maar kennen doen ze elkaar niet.

Tjeerdsma moet eerst even iets uitleggen over zijn vereniging. Die is jong, dateert van 2017, en doet aan alles wat met een board te maken heeft. Van windsurfen tot wakeboarden en skiën. Verder is hij eigenlijk vicevoorzitter, de voorzitter is een Amerikaan maar voor alle contacten waar Nederlands voor nodig is, draaft Tjeerdsma op. Hij doet zeker de helft van het werk, het is meer een duovoorzitterschap.

Voor we beginnen moet ook Duffhues nog dringend iets kwijt: “De vorige aflevering van deze serie, daar werd ik niet vrolijk van.”

Hoezo?

“Daar werd korfbal een suffe sport genoemd. Ben ik toch wel beledigd over. Als je zoiets zegt heb je het duidelijk nooit gedaan. Laat die twee maar langskomen, dan stellen ze hun mening wel bij.”

Tjeerdsma: “Als ik héél eerlijk ben, vind ik het ook wel een beetje suf.”

Duffhues: “Waarom dan?”

Tjeerdsma: “In Haren, bij Groningen (ja, van ‘wáár is dat feestje’) deed ik hockey, tennis, windsurfen. Het waren de saaiere mensen die op korfbal gingen.”

Duffhues: “Bij ons in Hapert, bij Eindhoven, zat de helft van de meisjes erop. In het zuiden is het vaak dameskorfbal.”

Tjeerdsma: “Het is toch eigenlijk een gemengde sport?”

Duffhues: “Ja, en zo doen wij het ook. Maar het is moeilijk om jongens te krijgen, het zijn er altijd te weinig. In onze flyer promoten we onszelf met: er wordt samen gedoucht. Ik zeg niet dat iedereen het met iedereen doet hoor.”

Tjeerdsma: “Goh, dit wist ik niet. Er gaat een wereld voor me open.”

En dat douchen, dat is dan zeker met onderbroeken aan en zo?

Duffhues: “Haha, nee, en het is een grapje. We proberen interesse te wekken bij jongens, soms denken ze dat het echt zo gaat.”

Tjeerdsma doet lichtelijk teleurgesteld: “Ik vatte ‘m serieus op.”

Waarom zijn jullie voorzitter geworden?

Niet dat ze het zo graag wilde, zegt Duffhues, maar “ik ontdekte in mijn eerdere bestuursjaar dat ik het leuk vond om voor een groep te staan, dingen te regelen. De toekomst? Ik zag mezelf nooit als leidinggevende; nu weet ik dat ik het kan.”

Tjeerdsma: “Geneeskunde studeren is leuk, maar hier leer je iets anders, skills die je in je studie niet opdoet. Zeker met zo’n diverse vereniging als de onze: veel internationals, sinds deze week 60 procent vrouwen, en allerlei soorten mensen, van baggy trousers en petjes tot dispuutstypes.”

Wat is jullie ergste nachtmerrie als voorzitter? Waar ben je bang voor?

Tjeerdsma: “Nachtmerrie is een groot woord, maar: dat we te snel groeien. Deze week zijn we weer bijna verdubbeld, van 100 naar 200 leden. We hebben nu even een ledenstop. Je moet zorgen dat je kwaliteit blijft bieden. Mensen komen af op een surftrip naar Marokko, skiën in de Alpen. Dat moet allemaal goed verlopen. We zorgen dat materiaal en locaties in orde zijn, dat wel.”

Ik verwachtte een ander antwoord van jou. Dat je bang zou zijn voor ongelukken.

Tjeerdsma: “Nou, je krijgt eerder een auto-ongeluk. We doen wel aan extreme sporten, maar de leden zijn volwassen. Ik ga geen handjes vasthouden, mensen zijn zelf verantwoordelijk.”

Duffhues: “Nachtmerries heb ik ook niet, problemen hebben we wel, vooral met de gemeente. Ze snappen korfbal hier niet. Waar kunnen we binnen trainen? UM-Sport heeft te weinig faciliteiten, niet genoeg palen, dus gaan we naar Daalhof. Daar hebben ze oude palen, je gooit een keer en hij zakt tien centimeter. In deze regio zijn weinig korfbalverenigingen dus een normale competitie zit er niet in. Daarom is er elke maand in een andere studentenstad een toernooi, dan is er ’s avonds een feest en overnachten we in de sporthal. Als wij zoiets willen organiseren kan het niet, in Maastricht mag je daar niet slapen.”

Van welke andere vereniging zou je wel/niet lid willen worden?

Tjeerdsma: “Niet Koko. Vind ik beetje saaie types. Ik overweeg nog wel om bij een herendispuut te gaan, om een ander soort mensen te leren kennen.”

Duffhues: “Ik heb er geen tijd voor maar ik zou wel bij Pulse, onze studievereniging, willen. In ieder geval geen grote vereniging waar het alleen om zuipen en feesten gaat. Wij zeggen altijd: beter korfbal dan corpsbal.”

 

 

 

 

Naam: Willeke Duffhues (20)

3e jaars bachelor International Track in Medicine (ITM),

Is voorzitter van MSKV De Hippo’s (korfbal)

Aantal actieve leden: 29

Borrelen: Gabi’s Beer Bar

Betekenis ‘Hippo’s’: “Omdat we dik, lui en lelijk zijn, of de oprichters destijds! Haha, nee, die kwamen uit de buurt van de Bloemenweg, daar staan beelden van nijlpaarden, zo is het ontstaan.”

 

Naam: Marnix Tjeerdsma (21)

1e jaars bachelor ITM (“na een jaar Biomedical Science: ik wil met mensen werken, niet alleen in een lab staan”), is (vice)voorzitter van Stoked (boardsporten)

Aantal actieve leden: 200 plus

Borrelen: Gabi’s Beer Bar

Betekenis ‘Stoked’: “Dat is surfertaal, staat voor ‘excited’”

“Beter korfbal dan corpsbal”
Willeke Duffhues en Marnix Tjeerdsma