“Met een buddy was ik niet opgelicht”

Openingsceremonie International Student Ambassador Programma

10-09-2018

MAASTRICHT. Waar kunnen studenten het beste een bankrekening openen? Bij de ING-bank, “want daar is een studentenrekening gratis”, zegt Grace Marshall van studentenplatform MyMaastricht. Dat deze bank afgelopen week met een groot witwasschandaal in het nieuws was, lijkt haar niet te deren. Ze sprak als derde afgelopen week tijdens de openingsceremonie van het International Student Ambassador Program (ISAP), het programma waarbij ouderejaars (buddy’s) nieuwe studenten (newby’s) opvangen en begeleiden. Er ontstaat geroezemoes tijdens de speeches, die voor de newby’s blijkbaar te lang duren.

Newby Alex Shtykov uit Kazachstan is vorige week begonnen aan International Business en schreef zich in voor ISAP omdat hij helemaal niemand kent in Maastricht. “Ik heb vanwege visumproblemen de Inkom gemist en zo leer ik snel een paar mensen kennen. Ook is het fijn om iemand te hebben als er problemen zijn.” Hij is al opgelicht. “Vanuit Kazachstan had ik een kamer geregeld. Ik maakte wat huur over en hoorde vervolgens niets meer. Geld weg. Als ik dat via mijn buddy had geregeld, was het waarschijnlijk niet gebeurd.”

“De meeste vragen gaan over huisvesting”, vertelt Jonty Small, masterstudent Data Science for Decision Making en dit jaar voor de derde keer buddy. “Verder krijg ik vragen over de faculteit en waar de newby’s fietsen en meubels kunnen kopen. Daarvoor verwijs ik ze altijd door naar facebookgroepen en de site van MyMaastricht.”

In totaal hebben 53 buddy’s en 450 newby’s zich voor het programma aangemeld. Beiden moeten een korte motivatie schrijven, legt organisator Jake Norman uit. “Veel buddy’s die voorheen ook newby waren, zijn daarin vol lof over het programma. Super lief. Ze krijgen er niks voor, dus het is extra mooi om te zien hoe betrokken de ouderejaars zijn.”

“Met een buddy was ik niet opgelicht”
6
5
4