In de kelder van het betaalde voetbal

Film: Catacombe

12-09-2018

Het verhaal: Zijn hardnekkige gokverslaving heeft profvoetballer Jermaine Slagter (Willem de Bruin) in financiële problemen gebracht. Zijn vrouw (Liliane de Vries) heeft hem al verlaten; bij zijn criminele vader wil hij niet aankloppen voor hulp. Chinese matchfixers blijken bereid om Jermaine’s schulden af te lossen, maar dan moet hij wel ervoor zorgen dat zijn club FC Barkas degradeert. Zal Jermaine zijn club en zijn teamgenoten verraden?

Twee Nederlandse clubs in de Champions League en dus een goed moment voor een voetbalfilm:

- Prima idee van regisseur Victor D. Ponten om een film over matchfixing te maken; een thema met veel potentieel voor een donker noodlotsdrama over vriendschap, loyaliteit en verraad.

- Het lijkt een wereld vol rijkdom en glamour, maar de realiteit is dat in het betaald voetbal 80 procent van alle salarissen verdiend wordt door 2 procent van de voetballers. Deze film gaat niet over die 2 procent, maar over de spelers uit de kelder van het betaalde voetbal. FC Barkas is het soort club waarvan de supporters al blij zijn als de toss wordt gewonnen. De spelers tekenen geen miljoenencontract bij Nike, maar krijgen een paar grijpstuivers als ze reclame maken voor de lokale kartingbaan.

Ga liever kijken hoe kunstgras groeit:

- Ponten debuteerde in 2011 spectaculair met Rabat, een samen met Jim Taihuttu geregisseerde roadmovie over de onzekerheden van jonge (Marokkaanse) Nederlanders. Taihuttu leverde sindsdien met Wolf (2013) een uitstekende tweede film af (en werkt ondertussen alweer aan zijn derde film, over de politionele acties in Nederlands-Indië), maar rond Ponten bleef het stil. In vergelijking met Rabat en Wolf blijkt Catacombe helaas een stapje terug. De film mist de energie van zijn voorgangers en hoort eerder thuis op tv dan op het grote bioscoopdoek.

- Vanaf de openingsseconde creëert Ponten een onheilspellende sfeer, maar de dreiging vindt zijn oorsprong louter in de cinematografie en de veel te nadrukkelijk aanwezige muziek. Het scenario daarentegen ontbeert spanning en beweegt zich langs behoorlijk clichématige lijnen richting het eindsignaal.

- Hoofdrolspeler Willem de Bruin werd bekend als rapper bij The Opposites en laat hier zien dat hij ook best redelijk kan acteren. Wat zich echter wreekt is dat de man niet kan voetballen. Kijk hoe hij een vrije trap neemt en je weet: dit is geen profvoetballer. Het lijkt misschien een detail, maar wel een detail dat de geloofwaardigheid van de film behoorlijk onder druk zet.

Het salomonsoordeel: Het is september, steevast de tijd van het jaar waarin we – rondom het Nederlands Film Festival in Utrecht – even veinzen dat de Nederlandse filmindustrie wat voorstelt. Maar na alweer een jaar waarin geen enkele Nederlandse film werd geselecteerd voor de competitie van de grote filmfestivals, is de conclusie onontkoombaar: de Nederlandse film speelt in de mickeymousecompetitie.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

In de kelder van het betaalde voetbal
Still uit Catacombe