Geen overtredingen tijdens ontgroeningen

11-09-2018

MAASTRICHT. “Er zijn geen overtredingen gesignaleerd en er zijn ook nog geen klachten binnengekomen”, antwoordt Pascal Breuls, directeur van het studentenservicecentrum op de vraag hoe de recente ontgroeningen van de grote studentenverenigingen Koko, Circumflex, Saurus en Tragos zijn verlopen. Tijdens onaangekondigde bezoekjes – “aan drie verenigingen, ik vertel niet welke” – heeft Breuls, tevens voorzitter van de Commissie Kennismakingstijden van de Universiteit Maastricht, “geen schending” van de Gedragscode Introductietijd opgemerkt.

Vorig jaar werd Tragos bestraft: een derde van de subsidie werd ingetrokken. Aanleiding was een voorwaardelijke sanctie in 2016 toen eerstejaars te weinig slaap kregen, een meisje gewond was geraakt aan haar enkel en mensen een verbrande tong hadden opgelopen door een te heet brouwsel. Vorige zomer zouden wederom “meerdere bepalingen” overtreden zijn (over de aard gingen noch Breuls, noch de woordvoerder van de UM en noch toenmalig Tragosvoorzitter in) en werd de sanctie dus onvoorwaardelijk.
Circumflex kreeg in 2017 een waarschuwing. Volgens Breuls hebben Tragos en Circumflex “echt iets gedaan met de feedback die we vorig jaar hebben gegeven. Daarmee hebben we de verenigingen gecomplimenteerd.”
De Gedragscode Introductietijd schrijft onder meer voor dat tijdens de ontgroening minimaal zes uur aaneengesloten slaap per nacht verplicht is, voldoende eten en drinken en een gelegenheid om zich dagelijks te wassen en tanden te poetsen. Ook kan het verenigingsbestuur zich bij wangedrag niet verschuilen achter interne commissies of individuele leden.