“Het kan echt, een gelijkwaardige wetenschappelijke carrière”

‘Man en vrouw’ spreken samen hun oratie uit

11-09-2018

Duo-oraties komen in Maastricht vaker voor, maar het is voor het eerst dat ‘man en vrouw’ in dezelfde plechtigheid hun inaugurele redes uitspreken. De eer is aan de Duitse onderzoekers Lisa en Alexander Brüggen, die vrijdag (14 september 2018) elk een leerstoel aanvaarden aan de School of Business and Economics (SBE). “Sommige medewerkers, die al jaren bij de SBE werken, weten niet eens dat we bij elkaar horen.”

In de avondzon, aan de rand van Wolder, kijkt Lisa Brüggen (41, Niederrhein) uit over de langwerpige tuin. Aan de rechterkant een groenstrook met bloemen en planten. Dat is de hobby van Alex (42, Keulen), zegt ze. “Hij heeft een groene duim.” Een uitdrukking uit het Duits, dat steeds verder op de achtergrond raakt. Ze lezen het Het Financieele Dagblad en spreken inmiddels vloeiend Nederlands.

Alexander: “Als aio hadden we nog het idee om na het promotieonderzoek terug te keren naar Duitsland, ook omdat we ons in Maastricht tot op zekere hoogte buitenstaanders voelden. Nu is terugkeren geen optie meer. Onze vrienden wonen in Maastricht en de kinderen zijn hier geboren, laatst vroegen ze wanneer ze nou eindelijk een Nederlands paspoort krijgen. We zijn volledig vernederlandst. Als ik een congres in Duitsland bezoek, voelt dat ook niet meer als thuiskomen. Gek genoeg kijken we wel nog steeds naar Die Tagesschau en niet naar het NOS Journaal.”

Concessies

De Brüggens begonnen beiden in 1997 aan een opleiding bij de SBE maar hebben tijdens de studie geen woord met elkaar gewisseld, elkaar zelfs geen blik waardig gekeurd. Pas op de afstudeerceremonie van Lisa begon het te vonken, toen Alexander haar feliciteerde met haar bul.

“Dat gebeurde op 14 september 2001, precies op dezelfde dag als onze oratie”, zegt Lisa. “Het voordeel van die ‘late’ ontmoeting is dat we als student zonder belemmeringen ons eigen ding hebben gedaan, ik op een buitenlandse studie naar Californië en Alex naar Hongkong. Je ziet dat studenten met een relatie soms concessies doen en dichtbij huis blijven.”

Na de kennismaking hebben ze elkaar niet meer uit het oog verloren: ze werden op dezelfde dag aio, op dezelfde dag universitair docent en morgen op dezelfde dag hoogleraar. Ze trouwden in 2007 en hebben inmiddels twee dochters van acht en tien.

Pensioen

In de aula zal eerst Alexander zijn oratie houden, daarna neemt Lisa het stokje over. Ieder een half uur. Ze maken niet, zoals gebruikelijk, het uur vol; dat willen ze het publiek niet aan doen. Alexander wordt hoogleraar management accounting, een onderzoeksveld waar hij in zijn oratie een boekje over opendoet.

“Accounting gaat altijd over informatie. Dat geldt ook voor management accounting, alleen is deze informatie niet bedoeld voor de buitenwacht maar voor het eigen management. Nodig om beslissingen te nemen, investeringen te doen, fusies te plannen. Het draait overigens niet alleen om financiën, ook om besluiten op het gebied van milieu, veiligheid of maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Het verhaal van Lisa, die hoogleraar financial services wordt, gaat over iets heel anders, over pensioenplanning. “Hoe krijg je mensen zover dat ze eerder gaan nadenken over hun pensioen? Voor de meesten staat het pensioen gelijk aan: ver weg, saai en ingewikkeld. Dat is deels een kwestie van formuleren. Bij wijze van experiment hebben we in een nieuwsbrief vier zinnen aangepast, waardoor het accent meer kwam te liggen op ‘het veilig stellen van de toekomst’. Daarna klikten twee keer zoveel mensen op een link naar hun pensioen.”

Vergaderingen

Twee verschillende verhalen, maar wel met een onmiskenbare overlap: individuen die beslissingen nemen. En wat het spannend maakt, zegt Alexander, is de psychologie erachter. “Hoe interpreteren mensen de aangereikte informatie? Hoe wordt die gepresenteerd en wat is het effect daarvan? Het maakt nogal uit of een accountant specifieke gegevens in een voetnoot of in een tabel stopt.”

Het is dan ook niet zo vreemd dat beiden deel uitmaken van dezelfde onderzoeksgroep: human decisions and policy design. Lisa zit deze groep voor, al werken ze niet samen aan projecten. Alexander: “Je moet vrijelijk kritiek kunnen leveren op elkaars werk en dat lukt minder goed als je samen bent. We zitten ook niet naast elkaar in vergaderingen. Sommige medewerkers, die al jaren bij de SBE werken, wisten tot voor kort niet eens dat we bij elkaar horen. Rob Bauer [hoogleraar finance, al veertien jaar aan de SBE verbonden] viel laatst bijna van zijn stoel.”

Ze lopen dus niet te koop met hun relatie, al was het maar omdat het voor anderen niet prettig is om met een stel samen te werken, zegt Alexander. Maar waarom dan samen een oratie houden? “Geld speelt niet de hoofdrol, maar we nodigen wel grotendeels dezelfde mensen uit.”

Lisa: “Het leek ons leuk omdat we samen hetzelfde academische pad hebben afgelegd. Daarbij hebben we elkaar ook steeds gesteund. Alex vloog bijvoorbeeld door zijn tenure-track, terwijl ik meer hobbels op mijn weg tegenkwam.”

Bijen

Waar ze tijdens de plechtigheid geen aandacht op vestigen maar wat ze wel van het grootste belang vinden is de gelijkwaardigheid van hun wetenschappelijke carrières. Lisa: “Alexander heeft zich net zoveel met het huishouden bemoeid als ik. Dat kan dus echt. Collega Gaby Odekerken was voor mij een voorbeeld daarin. Ik hoop dat wij jonge onderzoekers daarbij kunnen inspireren.”

Ze benadrukken beiden dat ze weliswaar samen hun oratie houden, maar daarnaast ook een eigen leven hebben. Zo zit Lisa op het koor in Wolder, en houdt Alexander bijen. Aan de overkant van de weg heeft hij een stuk land gepacht van 1500 vierkante meter, met daarop vier bijenkasten. Waarom bijen? “Ik hou van dieren maar heb niet de tijd om ze uitgebreid te verzorgen. Bijen kosten twee uur per week.”

 

 

 

 

Elisabeth Brüggen: hoogleraar financial services

Titel oratie: Tomorrow I will really start my retirement planning: how to improve retirement decision making

Alexander Brüggen: hoogleraar management accounting

Titel oratie: Beyond the crystal ball: management accounting for future proof decision making

“Het kan echt, een gelijkwaardige wetenschappelijke carrière”
Lisa en Alexander Brüggen in hun tuin
Joey Roberts
Categoriëen: Wetenschap,

Reacties

L.Vandenboorn

Voor de Wolderse gemeenschap zou het fijn zijn als er nog meer mensen zoal Alexander en Lisa in Wolder kwamen wonen. Meelevend, sociaal betrokken bij de Wolderse gemeenschap ervaar ik dat als mede koorlid van Lisa bij Ceaclia ons kerkkoor en als voorzitter van de Greune van Wolder Harmonie St Petrus en Paulus
Naast de felicitaties wenst Laurent Vandenboorn jullie ook namens zijn vrouw Lucie veel levensprezier in jullie werk en in het sociale leven Wolder

Voeg reactie toe

privacy link