Data verzamelen in de snikhete zomer

Werk aan de winkel: student-assistent Universiteit Maastricht

12-09-2018

Joedith López Cuello/ 28/ masterstudent Work and Organisational Psychology/student-assistent Universiteit Maastricht, project student employability en internationalisering, werkt 10 à 16 uur per week/ verdient 13 euro per uur

“Wij zijn de haaien, waar zijn onze vissen?”, grapt Joedith López Cuello uit Chili. Aan een van de tafeltjes in het studentenservicecentrum deelt de Chileense studente haar “tijdelijke kantoor” met de Limburgse scholiere Dewi Gosenson. Het is woensdagochtend 4 juli, de temperatuur tikt 29 graden aan, de vakantie is al voor menig student begonnen. En dat is te merken. De twee ‘haaien’ zullen vandaag alle zeilen moeten bijzetten om iedere vis die binnenstapt, te vangen. Samen verzamelen ze data voor het project ‘de UM als internationale universiteit’: wat merk je ervan, is het hier in Maastricht wel zo internationaal, en zo ja, zit ‘m dat dan vooral in de studies, het onderzoek, internationale carrièremogelijkheden, uitwisselingsprogramma’s, de meertalige omgeving of de diversiteit van studenten en docenten?
Liefst willen ze per dag dertig personen interviewen. “Student of medewerker, dat maakt niet uit”, zegt López Cuello. 
Dat de Chileense wordt bijgestaan door een Limburgse scholiere heeft zo z’n reden: Dewi Gosenson – tweetalig vwo-scholier op het Charlemagne College Eijkhagen in Landgraaf – doet hier haar korte “internationale stage”. Met dank aan haar moeder “die iemand van de UM kent”. De samenwerking tussen beiden verloopt “prima”, klinkt het. “Dewi representeert de lokale cultuur, ik de meer exotische”, lacht López Cuello. 

Daar dient zich een kandidaat aan. De dames lopen op haar af, vragen vriendelijk of ze mee wil doen. “Het duurt maar vijf minuutjes.”
De studente komt uit Luxemburg en studeert aan het University College waar volgens haar, ondanks de vele Europese nationaliteiten, “erg weinig niet-Europeanen studeren vanwege het hoge collegegeld.” Wat haar betreft zou daar veel harder aan mogen worden getrokken. In de vorm van beurzen of op andere manieren, zodat de UM “truly global” wordt. 

Met een volgende deelnemer bespreekt López Cuello de afschaffing van menig Nederlandstalige opleiding, zoals cultuurwetenschappen. Alleen de Engelstalige variant staat nog overeind. “Docenten die er altijd in hebben lesgegeven, zien het als het verliezen van een eigen stukje identiteit, dat is ook iets om bij stil te staan”, klinkt het. Voordat de deelnemer vertrekt, wijzen de twee op het mandje mandarijnen en Peijnenburgkoeken, “neem gerust mee, it’s like gingerbread.”
Weer een student van het University College, een jongeman deze keer. Zijn buurvrouw studeert aan de School of Business and Economics. Hij roemt het UCM vanwege het internationale programma, zijn sociale evenementen en samenwerking daarin met andere faculteiten zoals cultuur-en maatschappijwetenschappen. “U, nee, met de economen hebben we nog niets ondernomen.” Zijn buurvrouw: “Haha, dat zie ik ook niet zo snel gebeuren.” Zij is lid van Koko en blij dat ze meer mensen heeft ontmoet, hoewel het percentage Nederlanders binnen de studentenverenigingen erg hoog is, geeft ze toe.

Voor buitenlandse studenten liggen de bijbanen niet voor het oprapen. Vaak is de Nederlandse taal het grootste obstakel. López Cuello studeerde psychologie in Chili en werkte er onder andere als human resource analist. Omdat dit een student-assistentschap is waarbij Engels de voertaal is, was ze een ideale gegadigde.
Na de interviews (achteraf laat ze weten dat ze er in totaal 160 heeft verzameld) zal ze een uitgebreid rapport uitbrengen met daarin de belangrijkste conclusies. Wordt vervolgd dus.
Tot slot: wat vindt López Cuello eigenlijk zelf van het internationale karakter van deze universiteit? “Het is een sterk punt van de UM. Aan initiatieven geen gebrek: taalcursussen, feestjes, lezingen en evenementen, het buddy programma, de internationale studentenclub Kaleido in de Muziekgieterij. Maar ik denk dat er nog véél meer in zit.”

Dit is een wekelijkse rubriek over studentenbanen

Data verzamelen in de snikhete zomer
bijbaanJoedith-Joey Roberts