Verbouwing Annadal niet klaar: studenten dupe

12-09-2018

MAASTRICHT. “Het is hier een zooitje”, klagen studenten die een kamer huren op het Annadalcomplex aan de Brouwersweg. Per 1 september zijn 217 extra kamers opgeleverd. Maar klaar is het nog lang niet. En dus is er heel veel stof, heel veel geluidsoverlast.

“Als we niet wakker worden van het licht omdat er nog geen gordijnen hangen, dan is het wel van de radio van de bouwvakkers op de gang, van hun geschaaf en geboor, of van de poetsploeg die komt stofzuigen”, zegt de Deense rechtenstudent Zana van Schayk die aan tafel zit met twee medebewoners op de elfde verdieping van de oude verpleegstersflat. Het uitzicht is prachtig, bijna penthouse-waardig. Maar een penthouse, dat is het niet. Kan natuurlijk ook niet voor een gemeubileerde kamer van 395 euro inclusief.

“Het is erg vervelend voor de studenten. Ze hebben op dit moment niet de privacy die we willen bieden”, zegt Maurice Evers, afdelingshoofd studentenhuisvesting van de Universiteit Maastricht. “En hoewel de bouwbedrijven een geweldige prestatie hebben geleverd in negen weken tijd – eind mei waren de vergunningen rond, half juni werd gestart met de verbouwing – zijn de panden niet opgeleverd zoals we wilden. Tegelijkertijd: de studenten hebben wel een slaapplek. We hopen dat het ergste voorbij is over twee weken.”
Het ergste: nadat twee weken geleden de eerste studenten waren ingetrokken in het naast de flat gelegen lagere gebouw (vier verdiepingen, 108 kamers) bleek de riolering niet naar behoren te werken. “Toiletten hadden de ene verstopping na de andere”, vertelt Evers. “Afgelopen zaterdag zijn ze om zeven uur ’s ochtends met de werkzaamheden gestart: geboor in de vloeren, overal water.”

Ook in de flat staat er nog het nodige op de kluslijst: het gereed maken van de kamers op de begane grond, toegangsdeuren naar het sanitair plaatsen, het opknappen van de lift en de algehele afwerking. Sommige dingen kunnen wachten, zegt Evers, zoals het verven van kamerdeuren, “misschien met de Kerst als de studenten er niet zijn.”
Groningen was de afgelopen tijd in het nieuws omdat eerstejaars in tenten moesten slapen vanwege kamernood. De Universiteit Maastricht wilde dit soort toestanden voorkomen en trok eind vorig jaar aan de bel bij de gemeente vanwege de aanhoudende vraag naar kamers. Er werd nog gedacht aan containerwoningen in Randwyck, maar de renovatie van twee panden op de Annadalcampus leek realistischer. Evers: “Achteraf gezien was het gekkenwerk. Menigeen riep al van tevoren: ‘Waar beginnen jullie aan?’ ‘Dit gaat nooit lukken’. Maar wat was het alternatief? Op een paar na zijn alle extra kamers nu verhuurd. Ook onze andere locaties zitten vol.”

De Guesthouse-kamers zijn voor uitwisselingsstudenten erg aantrekkelijk omdat alles aanwezig is, van meubilair tot servies. Ook de korte huurperiode is een pre. In de twee nieuwe gebouwen wonen vooral buitenlandse bachelor- en masterstudenten. Ze hebben een jaarcontract en zullen aan het einde moeten doorstromen naar de woningbouw of particuliere sector.
Inmiddels is duidelijk dat alle gedupeerde studenten een eenmalige compensatie krijgen van 200 euro, als geste van de universiteit en de eigenaar van de panden, All-in Real Estate uit Amsterdam.  

 

Lees hier de reportage over Annadal

Verbouwing Annadal niet klaar: studenten dupe
DSC_0740.JPG