Splinters: rector "een beetje dominant"

13-09-2018

Rector is “een beetje dominant”

Na alle interviews in de vaderlandse pers heeft de faam van rector Rianne Letschert nu ook de buren bereikt. De Vlaamse krant Het Belang van Limburg publiceerde afgelopen week een uitgebreid interview met de “goedlachse rector” van de Universiteit Maastricht. Waarin ze, naast veel bekends, toch ook weer wat nieuwe dingen laat optekenen. Zoals dat ze eigenlijk niet weet waarom een universiteitsrector ‘rector magnificus’ heet. Dat moet voortaan dan maar in de aanstellingsbrief worden uitgelegd. Verder blijkt Letschert een nogal ruim idee te hebben van de omvang van de UM. Die heeft, zegt ze, een omzet van een half miljard (is 400 miljoen), 20.000 studenten  (is zo’n 17.000) en 5000 medewerkers (is rond 4000).
Haar uitpuilende agenda? Mede omdat ze “geen nee kan zeggen. En het wordt alleen maar erger.”
Over haar vasthoudende karakter: “Als ik echt iets in mijn hoofd heb, dan moeten er wel heel erg goeie argumenten op tafel komen eer ik van dat idee afstap. Een beetje dominant, dat ben ik wel, ja.”
Intussen vindt ze dat ze een “superbaan” heeft, maar of ze er straks nog een tweede termijn aan vastplakt? Dat weet ze “ècht niet”. Nog vier jaar erbij, dat is “bijna een definitief vaarwel aan de actieve wetenschap. Ik heb nu nog die (Vidi) beurs en het onderzoek in Tilburg, maar als ik voor een volgende beurs wil gaan, dan moet ik natuurlijk geen gat van acht jaar op m’n cv hebben.” Straks een politieke carrière? Minister? Nee, dan moet ze te veel compromissen sluiten, wordt haar autonomie te veel aangetast.
Wat wordt het? In ieder geval spannend, over twee jaar.
 

Kinderen mogen mee

Vrouwen moeten ‘empowered’ worden en aan de UM mogen er wel wat meer vrouwelijke leiders opstaan. Doel: “Een cultuur van gendergelijkheid en diversiteit”, aldus het bericht over de lancering van het nieuwe netwerk FEM, Female Empowerment Maastricht University. Dinsdag 13 november is dé dag dat het startschot wordt gegeven in de Jan van Eyck Academie. Observant heeft zich al voor die middag aangemeld, en wat schetst onze verbazing? Op het aanmeldingsformulier wordt er rekening gehouden met kinderen. Jawel, er is een heuse babysit of opvangmedewerker aanwezig die zorgt voor entertainment! Ook een idee voor de Opening Academisch Jaar of de Dies volgend jaar?
Maar let op: “Ouders blijven verantwoordelijk voor hun kinderen.” Dus komt er geen einde aan het gejengel of wordt er non-stop geschreeuwd om snoep, koek of andere dingen, dan wordt moeder vast en zeker even uit de brainstormsessies gehaald of uit de zaal gepikt waar SBE-decaan Peter Møllgaard de rector van deze universiteit, Rianne Letschert, over vrouwelijk leiderschap interviewt.
 

Excessen met drank, drugs, fysiek geweld en seks

Gedragscodes waarin studentenverenigingen afspraken maken met universiteiten en hogescholen over ‘hoe zich te gedragen’ zijn vooral gericht op de introductieperiode, schreef online medium Science Guide gisteren nadat de convenanten uit meerdere universiteitssteden, incluis Maastricht, met elkaar waren vergeleken. Er is minder aandacht voor “het gedrag binnen de verenigingen an sich”. Dus zijn er tijdens de ontgroeningen nog expliciet restricties op het gebruik van geweld en vernederende handelingen en beloven de studenten plechtig om de aspirant-leden voldoende te laten slapen, drinken en eten, daarna mogen ze die regels bij wijze van aan de wilgen hangen.  Alleen de gedragscodes van Rotterdam, Groningen, Leiden en Maastricht (hoewel het wat betreft de laatste niet expliciet staat vermeld in de tekst zelf) gelden wel expliciet het hele jaar. Maar zoals we nu weten – wat betreft Leiden – is dat geen garantie op een ‘vriendelijke’ cultuur.
De NRC onthulde zaterdag de onderzoeksresultaten van een advocatenkantoor naar de interne cultuur van het Leidse Minerva. Het corps is in de greep van “excessen met drank, drugs, fysiek geweld en seks”. De Leidse rector Carel Stolker baalde er “ongelooflijk” van en twitterde naar aanleiding van het onderzoek van Science Guide dat hij ook actie verwacht van de reünisten, zij moeten verantwoordelijkheid nemen en helpen om de verenigingshuizen te reguleren.

 

Een grappig voorval, een opvallend nieuwtje, iets interessants wat elders in het land gebeurde: het staat in deze rubriek.

Splinters: rector
splinters
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: splinters

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.