“Alleen maar zuipen? Dat beeld had mijn moeder ook”

13-09-2018

Het had de naam van een komisch duo kunnen zijn, Jesse en Jeske. Maar nee, ze kennen elkaar zelfs niet eens.

Wat voor beeld heeft De Vries van Que Pasa?

“Die herendisputen, dat ziet er gezellig uit, maar het gaat er wel heftig aan toe, geloof ik.”

Hulst: “Hoe bedoel je, heftig?”

De Vries: “Nou, zuipen, en heel aanwezig zijn altijd. Doen jullie ook nog wat anders dan zuipen? Dat vraag ik me vanuit een sportvereniging wel eens af.”

Hulst: “Dat beeld had mijn moeder ook, dat heb ik haar uit het hoofd gepraat. Want ja, woensdagavond is de dispuutsavond, dan is het drinken, maar verder zijn we gewoon vrienden en doen we ook andere dingen: samen hardlopen, voetballen, naar de film. We zijn een hechte groep, als we in de UB zitten is het met een appje ‘Yo, is er iemand hier, even koffietje doen?”

Hulst gaat er eens goed voor zitten; hij had er al op gerekend dat dit onderwerp indringend aan de orde zou komen: “Weet je, zeker de laatste jaren is er in Nederland een beeld ontstaan, mede naar aanleiding van gedonder bij Vindicat en Minerva, dat het bij het corps en ook bij disputen gaat om de zuipende, vrouwenhatende student die tien jaar over zijn studie doet.”

Ja hallo, kijk eens op jullie website? ‘Met Stierlijke Groet’? ‘De heersers van het Maastrichtse studentenleven.’ ‘Immer Geil’?

Hulst met een brede grijns: “Ja, Immer Geil [hij spreekt het op z’n Duits uit]. Dat lijkt me niet de slogan van vrouwenhaters toch?”

De Vries moet lachen. Maar bij een dispuut gaan, dat zag ze destijds niet zitten. “Ik had geen zin in de A-tijd. Eerst je een beetje vernederen en daarna ben je de beste vrienden, dat vind ik raar.”

Wat gebeurt er bij Que Pasa in de A-tijd?

Hulst: “Haha, daar ga ik niet op in, niet alle disputen hoeven te weten wat wij doen. Nou oké, we pissen over mensen, trappen op hoofden, dat soort dingen.”

Hij kijkt de verslaggever schuin aan: “Dit is een grapje hè?” Ja, dat is begrepen. Maar dat vernederen? “Nee, doen we niet, vind ik ook een beetje triest: het misbruiken van je machtspositie, wat heb je daaraan?”

Hij vervolgt: “Er wordt te veel gegeneraliseerd, dat vind ik wel jammer. Hier in Maastricht is het sowieso anders, hier heb je niet zo’n corps met rijke pappies en mammies.”

De Vries: “Maar ook al is je pappie rijk, dan hoef je je nog niet zo te gedragen.”

Hulst: “Klopt. En ik snap dat beeld ook wel, als dat het enige is wat je hoort. Als ik alleen De Telegraaf zou lezen denk ik ook dat ik wat rechtser word.”

Iets anders nu. Waarom zijn jullie voorzitter geworden?

Ze zijn er min of meer in gerold, waren al actief in dispuut of vereniging.

De Vries: “Ik zat al in een commissie bij Lagakari, vind het leuk om te organiseren en met ideeën te komen. Dus toen er een tekort aan potentiële bestuursleden was zei ik: ik doe het wel. Ik was toch al veel op de club.”

En organisatiewerk, dat is er genoeg: zeilkampen in Friesland, introductietijd, sponsors regelen voor al die dure boten.

De Vries: “Het is nu de drukste tijd van het hele jaar. Ik ben eigenlijk een soort noodvoorzitter, de echte ging voor studie naar het buitenland, ik was hoofd activiteiten en daarmee ook vicevoorzitter, dus toen moest ik het overnemen. Wel veel verantwoordelijkheid hoor, bij de vorige voorzitter ging alles goed, soms ben ik wel eens bang dat het bij mij naar de tyfus gaat, haha, dat ik een belangrijk sponsorcontract vergeet of zo. Dan heb ik het gedaan. Maar gelukkig heb ik nog vijf andere bestuursleden. En het is maar voor een paar maanden.”

Hulst: “Wat als ze je vragen om een jaar door te gaan?”

De Vries: “Nee, dat doe ik niet. Elke maandag bestuur, donderdag borrelen, dat zou ik dan twee jaar doen. Ik wil ook wel eens iets leuks doen op maandag; uit eten, naar de film, sporten.”

Is het belangrijk voor je cv?

Hulst: “Ik zet het er wel op ja. Je laat zien dat je verantwoordelijkheid aankunt. Het is ook leerzaam, je leert knopen doorhakken. Daar was ik niet best in, ik ben erin gegroeid.”

 

 

 

?Jeske de Vries (23),

Deed hbo, jaar vertaalacademie, daarna half jaar lerarenopleiding Engels, nu telefoniste voor het MUMC+ (“ik ga wel weer studeren”), is voorzitter van Lagakari (zeilen)

Aantal actieve leden: 45

Borrelen: Dikke Dragonder

Betekenis ‘Lagakari’: “Het is Scandinavisch, Laga is de god van het stromend water, Kari van de wind. Ik weet ook niet hoe ze daar 30 jaar geleden aan kwamen.”

 

Jesse Hulst (20),

3e jaars bachelor International Track in Medicine (ITM), is voorzitter van Onafhankelijk Heerendispuut Que Pasa

Aantal actieve leden: 18

Borrelen: De Boschpoort

Betekenis ‘Que Pasa’: “Is Spaans, ‘wat gebeurt er’. Wij willen altijd overal bij zijn.”

 

“Alleen maar zuipen? Dat beeld had mijn moeder ook”
Jeske en Jesse
Auteur: Wammes Bos
Joey Roberts
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: praeses

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.