“We missen Bergbroeder”

04-10-2018

“Waarom staan altijd die rode jurken op de foto tijdens de opening van het academisch jaar? Kan dat niet origineler?”

“Mooi interview met de nieuwe man van Studium Generale.”

“Ik lees ze graag, maar hebben we niet te veel leuke series als (Wo)man at work, Zing, bid, huil, werk, lach en bewonder en Praeses versus Praeses?”

“Ik hoor zoveel Engels in winkels en restaurants in Maastricht. Als dat nu in Amsterdam gebeurt, maar in mijn eigen stad? Is dat geen verhaal voor Observant? Hoe dat Engels botst met de lokale bevolking?”

“De columns van student Cato zijn van grote klasse.”

“De achterpagina verdient beter qua opmaak. Vorig jaar zat die geramd, nu niet. De kop mag groter, de foto ook.”

"We missen Bergbroeder."

Een greep uit de opmerkingen die gemaakt werden tijdens de jongste vergadering van onze redactieraad, afgelopen september. Die bestaat uit een club studenten, stafleden en een buitenlid (een oud-journalist) die wekelijks de papieren krant en de website kritisch bekijkt, om hun commentaar tijdens de bijeenkomsten (drie per jaar) op tafel te leggen. Soms is er uitleg nodig van de redactie. ‘Ja, die drie leuke human interest series zijn een bewuste keuze. We zetten zo studenten ‘letterlijk’ in de krant en hopen daardoor weer meer studentlezers te lokken. Een groep die niet altijd makkelijk te porren is om een artikel te lezen.’

En dan die eeuwige toga’s die zo prominent de foto’s bevolken tijdens de opening en de dies van de universiteit. Het hoort erbij, net zoals de mijter bij Sinterklaas en de dennenboom bij Kerst. Maar zo’n opmerking zet wel aan het denken. Dus wie weet.

Wat de opmaak van de achterpagina betreft, ja dat kon beter. Is het u opgevallen dat die de afgelopen week al drastisch is aangepast?

En dat Engels in de stad? Tja, misschien komt dat er nog een keer van, maar het heeft niet onze eerste prioriteit. Misschien is dat ook eerder een verhaal voor Dagblad De Limburger.

Wat we niet kunnen veranderen is Bergbroeder. Die komt echt niet meer terug. Hij is met pensioen, geeft de geraniums water en mailt mopperend dat hij al minimaal tien onderwerpen heeft zien langskomen voor zijn column. Ik citeer: “Neem bijvoorbeeld wat de facilitaire dienst schrijft over de verbouwing van de Berg. Dat project heet daar Minderbroederswerk. Er is al veel bereikt, zeggen ze, zoals de realisatie van een aantal openbare aanlandplekken voor personeel. Wat moeten we ons daar in godsnaam bij voorstellen?”

Bergbroeder had er wel raad mee geweten.

 

 

“We missen Bergbroeder”
Redactioneel