Duurzaam inzetbaar

Medewerkerscolumn Fokke Fernhout

09-10-2018

De decaan hield ons keurig maar bezorgd op de hoogte van de achterstand van de rechtenfaculteit. Van alle faculteiten waren wij immers het traagst met het invullen van de duurzame inzetbaarheidsmonitor. Misschien komt dat omdat we juristen zijn. Een beetje jurist weet namelijk nog wat er gebeurde eind jaren dertig van de vorige eeuw. Een ijverige ambtenaar had bedacht dat het misschien wel eens van pas kon komen de politieke voorkeur van gedetineerden te registreren. Niet dat het ergens voor nodig was, maar je kon nooit weten. Toen de nazi's het land waren binnengevallen in mei 1940 troffen zij die administratie nog intact aan. Meteen werden de gevangenissen bezocht en alle communisten vermoord.

Met privégegevens moet je dus heel, heel voorzichtig zijn. Gelukkig werd bij deze duurzame inzetbaarheidsmonitor anonimiteit wel drie keer gegarandeerd, dus besloot ik de monitor maar in te vullen, al was het maar om de decaan een pleziertje te doen. Dat verliep als volgt:
Vraag 1: Op welke faculteit werkt u? Geen grote problemen mee. De rechtenfaculteit.
Vraag 2: Bent u een man of een vrouw? Is dat nodig, vraag je je af? Maar goed, ik heb de vraag naar eer en geweten beantwoord.
Vraag 3: Welke functie heeft u? UHD, maar daar zijn er maar een paar van op onze faculteit. Die monitor begint een beetje creepy te worden.
Vraag 4: In welk jaar kreeg u uw aanstelling? Wàààt, anonimiteit? Ik kreeg de aanstelling in 2005 en daar is er maar één van en dat ben ik.
Vraag 5: Bent u Fokke Fernhout? Bingo, u gaat door naar de volgende ronde.

Die laatste vraag werd nog net niet gesteld, maar wel werd gevraagd hoe mijn privé-situatie was. Ik kon kiezen uit wel tien varianten, maar als ik het nog op een andere manier met iemand deed, dan mocht ik dat − heel liberaal − ook invullen.

Dat was het dan. Ik wens de heren en dames heel veel succes met hun monitor. Ik ben genoeg jurist om te weten dat dat “duurzaam inzetbaar” niet op de respondenten slaat, maar op de monitor zelf. Die gegevens blijven nog decennia beschikbaar, 100 procent herleidbaar tot de respondent, en zijn duurzaam inzetbaar als het zo uitkomt. Mij niet gezien.  

Fokke Fernhout, universitair hoofddocent rechtenfaculteit

Duurzaam inzetbaar
FokkeFernhout
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: fokke

Reacties

Jos

Ik geniet van iedere column van de heer Fernhout. Deze column is daar geen uitzondering op.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.