Nachtopenstelling UB van de baan na buurtprotesten

09-10-2018

MAASTRICHT. De 24-uursopenstelling van de universiteitsbibliotheek tijdens de tentamenperiode van oktober gaat toch niet door. Dit na protesten van buurtbewoners. Of de geplande pilots tijdens de andere XXL-weken wel doorgaan, is nog niet zeker.

Van de beveiliging tot de koffie, “alles is geregeld”, zei afdelingsmanager Carin Klompen vorige week tegen Observant. De proef met de nachtelijke bibliotheekopenstelling tijdens de XXL-weken kon beginnen. Op zaterdag 6 oktober zou het drieweekse experiment van start gaan, maar het werd op donderdagavond 4 oktober afgeblazen vanwege stevige protesten van buurtbewoners.

De buurt werd pas op dinsdag 2 oktober per brief op de hoogte gesteld. “Daar werd heel hevig op gereageerd”, vertelt Ingrid Wijk, directeur van de universiteitsbibliotheek. Ze erkent dat de buurt pas laat is geïnformeerd. Dat komt omdat alle voorbereidingen – bewaking etc. – pas afgelopen week rond waren, zegt Wijk. Buurtbewoner Barend Fisser: “Wij voelen ons overvallen. Over de 24-uursopenstelling is zonder enig overleg met de buurt besloten.” Dat was reden voor de UB om de bewoners uit te nodigen voor een gesprek op donderdagavond 4 oktober en/of vrijdagochtend 5 oktober.

Die donderdagavond komen zo’n vijftien omwonenden naar de UB. Dat de kwestie hen hoog zit, wordt duidelijk uit het gespreksverslag van bewonersvereniging Jekerkwartier. Het passeren van de buurt is “op zijn zachtst gezegd toch erg tegen de regels van goed en fatsoenlijk omgaan met je omgeving.” De buurt, zo blijkt uit het verslag, vindt het genoeg geweest: de universiteit groeit te snel voor de kleine binnenstad van Maastricht. Inwoners van het Jekerkwartier slapen slecht omdat er rond sluitingstijd veel lawaaioverlast van studenten is. Door de slechte nachtrust komt de gezondheid van bewoners in het geding. Met een 24/7 openstelling wordt dit alleen maar erger, klinkt het.

De UB heeft haar excuses aangeboden voor de slechte communicatie en stelt de eerste proef nu dus uit. “We hebben de reactie onderschat en willen graag een goede relatie met de buurt”, zegt Wijk.  Toch maken de bewoners zich “grote zorgen over het vervolg”. De bewonersvereniging stuurde daarom een brief naar wethouder Bert Jongen met het verzoek om hen “te helpen in dit belangenconflict”.

Het is nog steeds de bedoeling dat er met een 24-uurs openstelling geëxperimenteerd wordt. Wijk: “We gaan nu eerst met bewoners in gesprek. De UB heeft meerdere locaties, misschien moeten we toch naar Randwyck gaan kijken.”

Nachtopenstelling UB van de baan na buurtprotesten
UBfotoop1.7.JPG
Auteur: Yuri Meesen
Observant, links de UB, rechts de stadswal
Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: ub,universiteitsbibliotheek

Reacties

A. van sluis - verdonck

Ben het volledig eens met het feit dat er geen communicatie is over de enorme toename van de studenten met de bewoners van het Jekerkwartier.
De overlast qua geluid fietsen stallen, rondslingerend afval is gigantisch toegenomen.
Trottoirs zijn onbegaanbaar. Het bederft het woonplezier voor de oorspronkelijke en in het bijzonder de oudere inwoners.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.