Rector of rectrix? Promovendus of promovenda?

01-11-2018

Als ik het woord directrice hoor, denk ik al snel aan een lastig mens dat de baas speelt. Als ik het woord directeur hoor, denk ik aan een man die de baas is. Fout, ik weet het, maar de eerste bijna onbewuste associatie is weerbarstig.

Juist om dit ongewenste fenomeen te doorbreken, besloot de redactie van Observant alweer jaren geleden dat we alleen nog de mannelijke vorm zouden gebruiken of het nu gaat om studenten, hoofdredacteuren, directeuren, medewerkers, voorzitters of een rector. (Alleen blijft de secretaresse een secretaresse, omdat een secretaris nou eenmaal een andere functie is. Gelukkig biedt de managementassistent uitkomst.) Dus niks genderneutraal, maar altijd de mannelijke vorm om zo te benadrukken dat een vrouw in functie net zoveel gewicht in de schaal legt als de man in diezelfde functie. Ik noem mezelf dan ook hoofdredacteur en niet hoofdredactrice. Ook elders binnen de UM is het niet uitzonderlijk. Zo is onze rectrix een rector en de directrice van een faculteit of servicecentrum een directeur.

Nu blijkt uit onderzoek dat dit een averechts effect heeft op de emancipatie van jonge meisjes. Ze voelen zich niet aangesproken. Meisjes en vrouwen associëren zichzelf niet met begrippen als rector, chirurg, verslaggever of dierenarts, vertelden twee taalkundigen (een man en een vrouw) onlangs aan de Volkskrant. Is het dan beter om te zoeken naar sekseneutrale termen? Nee, aldus de twee deskundigen, die zijn helemaal niet zo neutraal. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat we mannen én vrouwen voor ons zien bij woorden als reizigers, spionnen, volwassenen of artsen. Integendeel.

Wat nu? De oplossing van de universiteit van Leipzig nemen? Daar is het mannelijk woord voor hoogleraar (Professor) vervangen is door de vrouwelijke vorm Professorin, zodat nu de aanhef Sehr geehrte Herr Professorin in mails en brieven verschijnt. Dat gaat de twee te ver. Beter is het om de vrouwelijke vorm te kiezen als het om een vrouw gaat.

Kortgeleden kwam deze discussie even langs tijdens de redactievergadering toen een redacteur - in dit geval een man - opmerkte dat we in één artikel een vrouwelijke wetenschapper promovendus én even later promovenda hadden genoemd. Over een ding waren we het snel eens: we moeten één lijn volgen. Maar welke? We zijn er niet uit. Tot die tijd blijf ik hoofdredacteur.

 

 

 

Rector of rectrix? Promovendus of promovenda?
Redactioneel