Een vrouw en de baas

08-11-2018

“Ik moet je feliciteren, geloof ik.” Het is een woensdagochtend eind september. Ik ben op weg naar de faculteitsraadsvergadering van de faculteit Arts & Social Sciences als een universitair hoofddocent (vrouw) me staande houdt. Ik reageer verbaasd: feliciteren? Waarmee dan? “Je bent toch hoofdredacteur geworden?” Nee hoor, dat ben ik al meer dan twintig jaar. Een beetje beschaamd vervolgt ze: “O, wat stom, ik dacht dat je Wammes Bos, die nu met pensioen is, was opgevolgd. O, sorry, zou het komen omdat hij een man is... ” Ik vrees van wel, grinnik ik. En omdat hij vaak de bestuurlijk gevoelige stukken schreef. Ze heeft overduidelijk het afscheidsinterview in juni met hem niet gelezen. Daarin zegt hij: “Zelf ben ik geen manager, ik ben niet goed in organiseren. (…) Journalistiek, dat kan ik, maar leidinggeven, daar heb je andere kwaliteiten voor nodig.” Ondanks dat, had het toenmalige - volledig uit mannen bestaande - stichtingsbestuur van Observant, twintig jaar geleden een sterke voorkeur voor hem.  

Ik vertel dit voorval bij Fasos aan de redactie - hilariteit en verontwaardiging - en laat het vervolgens voor wat het is. Tot ik vorige week een interview bij de School of Business and Economics had met een seniordocent, een man. We kennen elkaar niet, ook al lopen we allebei al jaren aan de UM rond. Na een vriendelijk begroeting zegt hij: “Je bent dus Wammes Bos opgevolgd als hoofdredacteur.” Opnieuw leg ik uit hoe de vork in de steel zit.

Hoe kan dit? De eerste jaren in deze functie moest ik bij herhaling uitleggen dat ik toch echt de baas was. Toen ging iedereen er blijkbaar blind vanuit dat dit een baan voor een man was. Het was de tijd dat alle andere hoofdredacteuren van universiteitsbladen ook van het mannelijk geslacht waren. Inmiddels is er heel veel veranderd en zijn de vrouwen in de meerderheid als de Kring (zo heet de landelijke club van hoofdredacteuren) vergadert. De krant mag dan een meneer zijn, er staan steeds vaker vrouwen aan het roer.

Ik bel even met Marieke Schilp, mijn vrouwelijke collega van het Amsterdamse (VU) Ad Valvas, die daar al vijftien jaar de scepter zwaait. Hoe zit het in Amsterdam, is het daar anders? Nee hoor, klinkt het meteen. “Ik heb het ook heel vaak meegemaakt. Vooral met mensen van buiten de universiteit. Zij gaan er al snel vanuit dat een mannelijke collega die een opinieblog heeft en heel actief is op Twitter, de hoofdredacteur is.”

Feminisme was een tijdje een vies woord, maar lijkt weer terug van weggeweest. Gelukkig maar, er is nog werk aan de winkel. De oprichting van een netwerk als het Maastrichtse Female Empowerment lijkt dan ook geen overbodige luxe.

 

 

 

 

 

 

Lancering Female Empowerment op dinsdag 13 november vanaf 15.00 uur in de Jan van Eijck Academie

Een vrouw en de baas
Redactioneel