Een rondje ‘hart luchten’

15-11-2018

Wij noemen ze de halfuurtjes. Een gesprekje tussen hoofdredacteur en journalist, informeel, liefst in een cafeetje, en met een kopje koffie op kosten van de baas. Zo hou ik de vinger aan de pols, weet ik beter wat er speelt en waarom. Soms is luisteren alleen al voldoende, soms is er actie geboden. Zoals nu. De werkdruk loopt de spuigaten uit, klinkt het meer dan eens. Had ik dat niet al eerder gehoord? Ja, vorig jaar was dat ook de conclusie, net als de jaren daarvoor.

We krijgen het niet opgelost, en daarin zijn wij als klein clubje echt niet de enigen. Het speelt al jaren binnen (en buiten) de universiteit en blijkt een veelzijdig en ingewikkeld probleem, concludeerde de UM taskforce educational workload in 2017.

Moeten we minder willen? Het werk anders organiseren? Of meer personeel? Dat laatste kunnen we meteen afstrepen, dat zit er begrotingstechnisch niet in.

We beleggen een vergadering, uiteraard na de deadline, om 16.30 uur op woensdagmiddag. Een collega regelt een tafeltje in het Lumière-restaurant, en om 17.00 uur (een vergadering liep uit) is iedereen aangeschoven. We houden een rondje ‘hart luchten’: “Ik heb drie onuitgewerkte interviews liggen, en nog tal van plannen op de plank. Ik kom er niet aan toe.” “Ik heb al eeuwen geen tijd meer om uit het raam te staren, zo droogt de creativiteit op.” “Ik hol van het ene naar het andere, en heb geen ruimte om rustig over een artikel of de opmaak van de voorpagina na te denken.”

Dan mogelijke oplossingen: meer artikelen “dubbelen”, oftewel zowel in het Nederlands als Engels plaatsen. “Mag niet te veel worden en moet echt iets toevoegen.” Bepaalde onderwerpen links laten liggen (“welke dan?”), meer opiniestukken van derden in Observant (“dat kost ook veel tijd: je moet ze organiseren en eind-redigeren”). Een andere werkverdeling, bijvoorbeeld om de beurt een maand lang alleen de vaste series schrijven (“ik vind de afwisseling juist fijn”).

Het is 20.45 uur als we afrekenen. Het was gezellig, de discussie was geanimeerd, we hebben gelachen en het eten was oké. Eenmaal aan de koffie kwamen we (er stond meer op de agenda) nog een keer terug op de werkdruk en besloten eensgezind dat we er (voorlopig) mee moeten leven. De druk is van de ketel. Soms helpt het al als je gehoord wordt.

Een rondje ‘hart luchten’
Redactioneel