“Nee! Wij zijn geen meisje-meisjes!”

Praeses Sororitas versus Praeses Popino

06-12-2018

Jenna (spreek uit: Djenna) Lagas is vicevoorzitter van Popino, een Koko-dispuut. De echte voorzitter zit tevens in het bestuur van de vereniging, een optreden in deze serie zou daar misschien mee kunnen conflicteren, schreef ze.

Wat bedoelde jouw voorzitter daarmee, Jenna?

Lagas: “Conflicteren? Geen flauw idee. Ik hoorde alleen dat ze deze middag niet kon.’’

En Jill, vierdejaars fiscaal recht?

Janssen: “Ik heb een jaar uitloop, wilde mijn scriptie uitstellen omdat ik het allemaal niet geregeld kreeg en toch een goeie scriptie wil afleveren. Voordat de master begint, aan de VU of in Tilburg, ga ik nu een half jaar bij Deloitte werken in Amsterdam, als werkstudent.”

Beschrijf je dispuut eens in één woord.

Janssen: “Verschillend. We zijn onderling heel verschillend. Tja, dat is natuurlijk al tien keer eerder gezegd. Van buitenaf lijken we misschien een meisje-meisjes dispuut, maar we doen echt meer dan thee leuten en ons haar in de krul leggen. We doen ook fanatiek mee aan sporttoernooien of aan bierestafettes.”

Lagas: “Wij zijn ook totaal geen meisje-meisjes. Dat zijn meer van die tutjes.”

Janssen: “Ja, die zijn vrij saai, rustiger.”

Lagas: “Sommige hebben ook nog de kleur roze, en dan altijd rokjes aan, en hakjes.”

Janssen: “Oei, ik heb ook hakjes aan, en onze kleur is ook roze. Met bruin, dat weer wel.”

Lagas: “Ik draag nu ook hakjes, hihi.”

En Popino in één woord?

Lagas: “Ook: verschillend. Maar toch een geheel.”

Beetje saai hoor.

Lagas kijkt op het notitieblok van de verslaggever. “Schrijf je nu op: saai?”

Kijk jij nu mee op mijn aantekeningen?

Lagas: “Ja, haha, sorry, maar omdat je het eerst aan haar vroeg en ik nu hetzelfde zeg, lijk ik nu saai…”

Gelukkig, ze kan ermee leven.

Leden die verschillend zijn, dat uit zich op veel manieren. Dat ze altijd verschillende ideeën hebben bijvoorbeeld. Lagas: “Bij ons is dat zo. Over de kleding: de een wil de shirts strak, de ander los. En dan wordt het dus allebei. Ja, we doen elk jaar iets nieuws.” En nee, dat maakt ze nog geen meisje-meisjes, grinnikt ze.

Verschil van mening is er ook over hoe de A-tijd wordt ingevuld. Volgende week is er een feest bij Tragos, “wij hebben een opdracht die leuker zou zijn om dáár te doen dan bij Koko. Anderen vinden dat het juist wel bij Koko moet. Waarom bij Tragos? Omdat ze dan meer voor gek staan, haha.”

Waarom een onafhankelijk dispuut, Jill?

Janssen: “Ik ben bij toeval bij Sororitas beland, maar het voordeel is dat wij geen verplichtingen aan een vereniging hebben, je kunt je eigen regeltjes opstellen.”

Onafhankelijk of niet, iedereen wil nieuwe leden, al was het maar om uitsterven van het dispuut te voorkomen. Dat betekent concurrentie. Lagas: “Je merkt dat er strijd is soms. Na de eerstejaarsperiode van Koko wordt het echt strijden om de kindjes. ‘Hé, die staat met een ander dispuut te praten’, dat gedoe. Dan is het ‘blijf van ons potentieeltje af’.”

Janssen: “Als ze bij ons nog niet echt lid zijn, en je gaat dan met ze de stad in, dan moet je ze goed in de gaten houden, er zijn altijd disputen die leden zoeken. Je kunt denken: iemand landt waar ze moet, maar ja, we zijn een jong dispuut, we moeten wel blijven bestaan.”

Iets heel anders. De druk op studenten.

Want op websites van disputen is het allemaal van feestje hier feestje daar, veel tralala en holadiee. Terwijl de stress onder studenten tegenwoordig toch groot is, er ook burn-outs optreden. Wat als je je niet zo jofel voelt?

Janssen: “Als er iets is, kun je het vertellen. Dat gebeurt ook. Een vader die overlijdt, ouders die scheiden. Het is ook mijn rol als voorzitter, ik word best vaak gebeld, dan praat je erover. Je ziet de laatste jaren steeds meer mensen vastlopen, moeite hebben met de druk. Ja, ik kan de goede toon wel treffen, hoe langer je in deze rol zit, hoe beter dat gaat.”

Lagas: “Onze vergadering eindigt altijd met een puntje pee. Een puntje persoonlijk. Daar kun je die dingen kwijt. Zelf? Nee, ik zeg dan nooit iets. Toen voor mij een keer de druk hoog was heb ik met een meisje gepraat dat een burn-out heeft gehad. Dat helpt, ik werk mezelf er wel bovenop.”

Janssen: “Ik gooi ook niks in de groep, ik bespreek dingen thuis met een goeie vriendin.”

Lagas: “Ik vind het fijner als mensen aan mij hulp vragen dan andersom.”

Janssen: “Ik ook.”

 

 

 

 

?Jill Janssen (22), vierdejaars fiscaal recht, is voorzitter van O.D.D. Sororitas

Aantal actieve leden: 15

Borrelen: De Beurs

Betekenis ‘Sororitas’: “Zusterschap.”

 

Jenna Lagas (19), tweedejaars International Business, is vicevoorzitter van A.D.D. Popino (Koko)

Aantal actieve leden: “In de 20”                                                             

Borrelen: Koko

Betekenis ‘Popino’: “Mag ik niet verklappen, het is de bedoeling dat je het in je A-tijd raadt. En precies weet ik het trouwens ook niet meer.”

“Nee! Wij zijn geen meisje-meisjes!”
Praeses Sororitas versus Praeses Popino
Auteur: Wammes Bos
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: praeses

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.