Een enkele columnist blijft voor altijd, althans in mijn hoofd

13-12-2018

Op zondag 2 december kreeg columnist Philip Freriks live in de uitzending van het radioprogramma OVT (Onvoltooid Verleden Tijd) van de VPRO zijn ontslag aangezegd. De columnist wist van niks, reageerde verbaasd en verbolgen, waarna de geschrokken presentator zijn excuses aanbood. Het zou gaan om een misverstand. Niemand wilde hem weg hebben. Nog voor Freriks van de schok bekomen was, hoorde hij dat collega-columnist John Jansen van Galen meer wist. Die vertelde: “We gaan verjongen zei de hoofdredacteur en we nemen afscheid van Philip Freriks en Alexander Münninghoff. Ik was blij verrast, want ik ben 78.”

Columnisten komen en gaan, ook bij Observant. Soms gaan ze uit eigen beweging, te druk, of geen inspiratie meer. Soms gaan ze omdat de redactie vindt dat het tijd is voor een nieuw geluid. Leeftijd speelt daarbij geen enkele rol. Wij streven naar een gemêleerd gezelschap (man, vrouw, jong én oud, student, medewerker - wetenschappelijk én ondersteunend), uit alle hoeken van de universiteit en liefst een keur aan meningen en opvattingen vertegenwoordigend.

Een enkeling blijft voor altijd, althans in mijn hoofd. Ik denk aan Nico Baakman (pagina 3), maar ook aan Hans Philipsen (pagina 14). Hij is nu 83 en al heel lang - sinds 2002 - een vertrouwd columnistengezicht in Observant. Geen haar op ons hoofd om Hans te wippen. Waar vind je nog zo’n cultuurminnaar, zo’n omgevallen boekenkast en echte academicus die wekelijks zijn licht over een zelf gekozen onderwerp laat schijnen? En kritisch ook, om te beginnen op zichzelf. “Zul je het zeggen als je vindt dat mijn stukken onder de maat raken?”, vroeg hij ooit. Ik heb het nooit hoeven zeggen. Inmiddels, zo weet ik, heeft hij een paar getrouwen - zijn vrouw Neeltje voorop - om zich heen die de stormvlag hijsen, mocht het nodig zijn.

Iedere week spreken we elkaar even door de telefoon. Een tijd geleden vertelde Hans dat hij erover dacht om te stoppen, misschien al na Kerst. Waarom? Hij merkt dat alles meer tijd gaat kosten en vindt het wel mooi geweest. Deze week belden we weer. En Hans, vroeg ik, weet je al wat je doet? Ja, hij blijft nog even, tot 20 juni 2019. Dan verschijnt de laatste column van Hans Philipsen in Observant. Ik mis hem nu al.

 

 

 

Een enkele columnist blijft voor altijd, althans in mijn hoofd
Redactioneel