“Na het eten sta je op en ga je dansen”

Praeses Ritz versus Praeses Let’s dance!

13-12-2018

Juul, wat maakt jouw dispuut bijzonder?

Mensink: “Nou, we zijn heel divers…”

 

Haha, dat zeiden twee disputen vorige week ook al.

Mensink: “O ja? Toch is het zo. We zijn is een mix van karakters, rustige en drukke types, ambitieus of alleen feesten. Ook wel: luidruchtig en behoorlijk aanwezig. Ikzelf ook ja. Maar het ambitieuze overheerst toch wel, Ritz-mensen doen allemaal wel wat, ze zitten in faculteitsraden, bij Aiesec, ik zit in de F-raad bij Fasos en in het bestuur van Dope. Ik vind het leuk om mezelf bezig te houden, je moet goed plannen maar een dag heeft 24 uur hè. En de studie is ook belangrijk, in de tentamenperiode staan we om acht uur bij de bieb, we halen mekaar uit bed daarvoor.”

 

Had jij geen neiging om bij een dispuut te gaan, Roberto?

Lasso: “Nee, het is niet mijn wereld, zeker dat ontgroenen niet. Als mensen zich zo gedragen.., ik vind het een beetje zielig, om op die manier een groepsband te scheppen. Triest, en geforceerd.”

Mensink snapt wel dat “je er zo tegenaan kunt kijken, en ja, zo’n ontgroening is een moeilijke periode, er wordt veel van je gevraagd, maar je onderlinge band daarna is heel sterk”.

Lasso: “Maar daarvoor moet je wel je eigen persoonlijkheid opzijzetten.”

Mensink: “Vind ik niet. Je versterkt juist je persoonlijkheid, je leert voor jezelf opkomen, je leert samenwerken, mensen helpen elkaar. Het is ook niet allemaal grimmig en gemeen. En je kunt altijd stoppen; ja, dan moet je er wel uit.”

Lasso: “En om dat te zeggen moet je sterk in je schoenen staan, veel mensen zijn daar op die leeftijd te onzeker voor.”

Mensink: “Je moet kijken of het bij je past. Zo niet, dan doe je iets anders.’

 

Het is duidelijk, dit zijn twee werelden and never the twain shall meet. Maar, concluderen ze samen, “we hoeven er niet uit te komen”.

Lasso is veel meer van het sporten. Hij heeft triatlon gedaan, bij Ferro Mosae, hij danste toen ook al, maar allebei was te veel. “Na de triatlontraining bleven de anderen en moest ik altijd weg om te gaan dansen. Ik was overal en nergens, zo smeed je geen banden.” Hij koos voor het dansen, salsa, Latin, ballroom. “Zeker meer vrouwen dan mannen bij jullie?”, wil Mensink weten. “Ja, een man die twee andere mannen binnenbrengt krijgt korting op de contributie.”

 

Maar hoe komt iemand erbij om van dansen zijn sport te maken?

Lasso: “Het zit in de familie van vaderskant. Mijn moeder is Nederlands, mijn vader komt uit Ecuador. Wij dansen daar voortdurend, het is de warmte en de blijdschap van de mensen. Dat is mijn cultuur. Na het eten sta je op en ga je dansen.”

Mensink: “Na het eten gaan wij op de bank zitten.”

Lasso: “Het is goed voor je, je gebruikt spieren die je anders nooit gebruikt, je moet zelfvertrouwen hebben maar dat leer je door het veel te doen. Het is sport en plezier tegelijk. Trainen, dat is bij ons naar feestjes gaan en dansen.”

Is het niks voor Mensink? “Nee joh, ik kan niet dansen.”

Lasso: “Iedereen kan het leren, echt waar.”

 

Welnee. Heb je weleens een biologenfeestje gezien?

Mensink: “Of de gemiddelde dispuutsavond…”

Lasso: “Ach, zelf dans ik ook weleens uit het ritme, mijn danspartner geeft me vaak op m’n kop.” Zo erg zal het niet zijn want Lasso doet mee aan wedstrijden, nationaal en Europees.

Iets anders: er zitten hier twee voorzitters. Die job is niet altijd makkelijk, vertelt Mensink: “Je probeert een goede sfeer te creëren, je dispuutsgenoten met enthousiasme te motiveren, maar soms moet je keuzes maken die niet iedereen bevallen. En omdat we hele hechte vriendinnen zijn en elkaar bijna elke dag zien, is dat weleens moeilijk. Ik denk dat het bij een grotere vereniging makkelijker is om keuzes te maken. Daar staat niet iedereen zo dichtbij.”

Lasso: “Ja, maar het gaat om meer mensen, dus de consequenties zijn ook groter.”

Mensink: “Ik wilde zelf heel graag voorzitter worden, het leek me leerzaam om een groep van dertig te leiden. En ik wilde ook wat terugdoen voor het dispuut. Ik ben namelijk begonnen op de hogeschool terwijl ongeveer iedereen van het dispuut op de uni zat. Daar wilde ik ook heen. Ze hebben me geholpen om mijn P te halen, me gestimuleerd, dat had ik echt nodig. ‘Je kan het’, zeiden ze.  Daarna kon ik de overstap naar de UM maken. Nu met meer motivatie dan ik anders had gehad.”

 

 

?Juul Mensink (20), tweedejaars European Studies, is voorzitter van Ritz (Tragos)

Aantal actieve leden: 30

Borrelen: Tragos

Betekenis ‘Ritz’: “Niet het hotel. Het is een afkorting en het is geheim, sorry.”

 

Roberto Lasso (21), derdejaars International Track in Medicine, is voorzitter van M.S.D.V. Let’s dance!

Aantal actieve leden: 150       

Borrelen: vrijdag salsafeestjes in de Stay Okay

Betekenis ‘Let’s dance’: “Dat je iemand uitnodigt en zegt: let’s dance!”

“Na het eten sta je op en ga je dansen”
Preases versus Praeses
Auteur: Wammes Bos
Joey Roberts
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: praeses

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.