Welk onderwerp haalt de krant, wat sneuvelt

10-01-2019

Niet alles wat binnenkomt op de redactie haalt uiteindelijk de krant en/of website van Observant. We maken keuzes en ik ga u op gezette tijden een inkijkje geven in onze overwegingen. Onder het motto: gooi ramen en deuren open, meer transparantie is goed, niet alleen voor de universitaire democratie, maar ook voor de journalistiek.

Een greep uit de keuzes van deze week: een student die zich kandidaat stelt voor de Provinciale Statenverkiezingen en zijn campagneactiviteiten wel iets vindt voor onze rubriek (Wo)man at work? Nee, dat idee wordt meteen afgeschoten, we maken geen reclame voor welke politieke kleur dan ook. Bovendien is het ook geen betaald bijbaantje, en daar gaat deze serie over. Het vertrek van Carola van der Weijden, de hoogste ambtenaar op de Berg, naar de directie van de provincie in maart? Hoe interessant ook, de nieuwe Tefaf-hoogleraar en de twee Elverding-leerstoelen gaan nu even voor. Een afscheidsinterview met Van der Weijden volgt later.

De komst van een ombudsman (voor advies en bemiddeling bij arbeidsrechtelijke onenigheden) per 1 februari 2019? Dat leverde wat discussie op tijdens de redactievergadering. Wat hebben we op dit moment te melden, behalve dat er iemand komt? Het is toch veel leuker om degene te interviewen als ze al een tijdje aan het werk is? Klopt, maar wat is eigenlijk het verschil tussen een ombudsman en een vertrouwenspersoon? En waarom wordt een vrouw ook ombudsman genoemd? Over die laatste twee punten vindt u deze week een klein berichtje, een groter verhaal volgt dit voorjaar. En dan de gemeentelijke evaluatie van het werk van de twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) die in het voorjaar van 2018 twee avonden per week meteen in actie kwamen bij een melding van overlast veroorzaakt door studenten? Dat redden we niet meer voor dit nummer, volgende week meer.

De keuze voor een serie van vijf artikelen over wetenschappelijk onderzoek in gevaarlijke gebieden, vandaag deel 1 op de middenpagina, is een heel bewuste. De combinatie van onderzoek en gevaar is niet alleen interessant, maar ook spannend en brengt een ander soort ethische dilemma’s met zich mee.  Dit zal, zo hopen we, menigeen over de streep trekken om een langer verhaal te lezen. We hebben even overwogen om het kerstnummer ermee te vullen, maar vonden dat toch te veel van het goede. Liever een serie (geschreven door collega WD) waarin vijf onderzoekers om de beurt hun verhaal doen. We beginnen met de rector. Waarom? Niet alleen is Rianne Letschert heel openhartig en heeft ze een prachtverhaal, wij hopen dat haar avonturen onze lezers zullen triggeren om ook de ervaringen te lezen van onderzoekers die iets minder vaak in de spotlights staan. Een beetje opportunistisch ja, maar we zijn nu eenmaal journalisten en die willen gelezen worden.

 

 

 

 

 

Welk onderwerp haalt de krant, wat sneuvelt
Redactioneel