“Je moet een dispuut ook kunnen loslaten als je de burgermaatschappij in gaat”

Praeses Maverick versus Praeses Fyrfad

10-01-2019

Maastricht is qua studenten een meidenstad, het is niet anders. Maar dat zelfs het bestuur van de studentenvolleybalvereniging Fyrfad nu uitsluitend uit vrouwen bestaat? Bij volleybal?

Tja, zegt Joanne Visscher, “misschien heerst er toch een beetje het beeld dat het een vrouwensport is. We hebben gewoon veel minder mannen, drie teams tegenover 14 damesteams. Maar een geheel vrouwelijk bestuur, dat is wel voor het eerst in de geschiedenis.”

Misschien moet je de mannen wat meer lokken.

Visscher: “Ja, nou ja, we hebben dus dat geheel vrouwelijke bestuur…”

Wat? Is dat bedoeld om mannen te lokken?

Visscher: “Haha, het speelde wel door ons hoofd dat het zou kunnen helpen.”

Philine Wassenaar relativeert de situatie: elke vereniging in Maastricht heeft moeite om mannen te krijgen. Bij Tragos ligt de verhouding nu ongeveer op 70-30 in het voordeel van de dames. “En wat meespeelt is dat de internationals niet komen. De verenigingen zijn heel Nederlands.”

Visscher: “Bij sportclubs ligt dat anders. Wij hebben juist veel internationals, maar dan nog, ook die zijn met minder mannen. Overigens hebben niet alleen wij dit probleem. Toevallig was ik afgelopen weekend op een landelijk symposium van alle studentenvolleybalclubs en er was er maar eentje die 50-50 haalde, een technische universiteit. Verder was het bij allemaal: meer vrouwen.”

Is het wel een leuk bestuur?

Visscher: “Ja, supergezellig. Als er jongens in zouden zitten had je andere gesprekken. Bij ons gaat het veel over meidendingen.”

Noem eens wat?

“Haha, nou, over jongens bijvoorbeeld. En over make-up, of ondergoed. Maar dat hoeft er niet in hè.”

Wassenaar: “Vergeleken met jullie hebben wij maar een klein bestuur, en of je 180 of 20 leden hebt maakt veel uit. Bij ons ben je voorzitter van je vriendinnen, dat is een andere vibe. Soms moet je moeilijke keuzes maken terwijl je toch met iedereen rekening wilt houden. Waarover? We zijn een jong dispuut, bestaan pas vier jaar, en dan moet je regels maken voor van alles en nog wat. Om duidelijkheid te scheppen voor de toekomst. Of je de dispuutskleding kunt doorverkopen aan anderen, het afmelden voor de vaste kroegavond, hoe laat je naar huis mag. Dat is dus half twee ’s nachts, maar wie de volgende dag bijvoorbeeld een presentatie heeft kan eerder weg. Een ander issue: hoe lang mogen oud-leden nog in de groepsapp blijven?”

Visscher: “Dat herken ik, ik zit binnen Fyrfad ook in een soort damesdispuut, dan is iemand jarenlang lid geweest, gaat weg en dan moet ze ook nog uit de groepsapp. Sommigen zijn dan gekwetst.”

Wassenaar: “Je wilt ook niet dat dertigjarigen in de app met achttienjarigen zitten waar ze het dan over de kater na gisteravond hebben, toch? Het klinkt lullig maar je moet een dispuut ook kunnen loslaten als je de burgermaatschappij in gaat. En er is wel een aparte appgroep voor de reünisten.”

Joanne, waar lig jij wakker van als voorzitter?

Visscher: “Nou, wakker liggen is een groot woord, maar wat nu speelt is bijvoorbeeld of we een ledenstop moeten instellen. We zitten in het UM-sportcentrum, de zalencapaciteit is beperkt, we kunnen daar niet verder groeien. Dus we zijn nu al strenger met de lidmaatschappen. Je moet echt student zijn als je lid wilt worden. Als je al afgestudeerd bent en je dan pas meldt, kan dat niet meer.”

Groei, daarvoor zijn zalen in de stad nodig. “Ja, die moeten we dan gaan huren. Dat is duur, terwijl we op dit moment ook een sponsorprobleem hebben. De vorige is opgehouden, we zoeken een nieuwe. Misschien een fysiotherapeut, bij ons zijn altijd heel veel blessures, dus de connectie is er.”

Philine, heb jij iets met sport?

Wassenaar: “Ja, héél veel juist! Op dit moment is het alleen maar de sportschool, maar ik was topsporter, Taekwondo. Ik heb met mijn ouders in Engeland en in Luxemburg gewoond, daar zat ik in de nationale teams; in Luxemburg wàs ik min of meer het nationale team, haha.”

Je oogt niet direct als een vechtsporter.

“Ik ben als kind begonnen, we woonden in Londen, daar kreeg je het op de basisschool als zelfverdediging. Het lijkt op kickboksen. Ik nam het serieus, toen ik 13 was haalde ik de zwarte band en mocht ik in het Engelse team. Ik heb drie EK’s en twee WK’s gedaan.

Vischer: “Gaaf zeg. Maar mis je de sport dan niet?”

Wassenaar: “Ja, heel erg. Maar in Maastricht kan het niet, Eindhoven is het dichtste bij. En ik dacht: je moet het meeste halen uit je studententijd, ik doe ook nog andere dingen, zit in de faculteitsraad en in een Tragoscommissie, dus dan maar een tijdje niet.”

 

 

 

 

 

 

?Philine Wassenaar (20), derdejaars European Law, is voorzitter van D.D. Maverick (Tragos)

Aantal actieve leden: 25

Borrelen: bij Tragos

Betekenis ‘Maverick’: “Komt uit de film Top Gun, gaat om stoere meiden, tegendraads, niet bang om voor jezelf op te komen.”

 

Joanne Visscher (21), derdejaars International Track in Medicine, is voorzitter van Fyrfad (volleybal)

Aantal actieve leden: 187

Borrelen: Dikke Dragonder

Betekenis ‘Fyrfad’: “Betekent ‘aanvallen’ in het oud-Deens, misschien heeft het iets met de Vikingen te maken. Maar in nieuw Deens is het veranderd, het betekent nu theelichtje, haha.”

“Je moet een dispuut ook kunnen loslaten als je de burgermaatschappij in gaat”
praesespagina16
Auteur: Wammes Bos
Joey Roberts
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: praeses

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.