Hoe moeilijk kan het zijn, dachten we vooraf

17-01-2019

Het lijkt misschien alsof de onderwerpen ons komen aanwaaien, maar dat is niet altijd zo. Soms moeten we alle - ook onconventionele - zeilen bijzetten om een artikel op tijd in Observant te krijgen. De serie over studentenbaantjes - hoe moeilijk kan dat nou zijn, dachten we vooraf - op pagina 6 bezorgt ons meer dan eens kopzorgen, want bellen, mailen, inzet van social media en het eigen netwerk levert niet altijd een kandidaat op. Of het moet in de horeca zijn, bijna iedere student kent wel een studiegenoot die in een café zijn centen verdient. Maar om nou een serie over bijbaantjes alleen te vullen met bier en fris, dat is wat eentonig.

En dus gaan we over op grover geschut: we roepen de hulp in van een uitzendbureau, of we vragen aan een familielid dat werkt bij de thuiszorg of zij een aan de UM studerende collega heeft. Sowieso houden we oren en ogen open, want overal kan een leuk baantje verstopt zijn. Dus staan we bij de Hema aan de kassa en valt onze blik op een groot bord (in het Engels) dat studenten vraagt om te solliciteren, dan grijpen we de telefoon en bellen de Hema aan de Grote Staat. Rekenen we af bij Tribunal en antwoordt de barvrouw in het Engels dan vragen we: studeer jij aan de UM? Zou je mee willen doen aan een serie in Observant?

Zegt een student ja, dan moet het bedrijf ook nog vaak zijn zegen geven. En met een beetje pech - ik denk aan de privéchauffeur of de beveiliger van evenementen - ketst het na veel gebel en gemail toch nog af.

Maar inmiddels hebben we bijna twintig studenten bezocht op plekken waar je normaal niet zo snel komt: in de grotten onder de Sint Pieter (gids), bij de firma Draagkracht in Maastricht, het bedrijf dat personeel voor kerkdiensten, crematoria en begraafplaatsen aanlevert (kistdrager), in de Escape Room Maastricht (medewerker) of het Vossius Gymnasium in Amsterdam (voorlichter). Op de planning staan een triagist (geneeskundestudent die eerste aanspreekpunt is voor mensen die bellen of langskomen op huisartsenpost), een buitengriffier op de rechtbank en een trampoline-instructeur.

We vragen ze het hemd van het lijf, zoals dat hoort. En geen enkele vraag is ons te gek. Zelfs deze niet: ken jij misschien nog iemand met een bijzondere bijbaan?

 

 

Hoe moeilijk kan het zijn, dachten we vooraf
Redactioneel