“Nee, het is niet rugby in een pak!”

Praeses Maastricht Wildcats versus praeses Misspuut Pandora

17-01-2019

Misverstand 1: Op de website van UM-Sport staat onder het kopje studentensportverenigingen bij Schaken het mailadres van de Maastricht Wildcats. Zo, een clubje schakers met humor, denkt de verslaggever, en hij mailt de voorzitter of die mee wil doen aan deze rubriek. Dat wil ze zeker, meldt Chantalle Huis, “alleen zijn we niet van het schaken maar van het American Football…”.

Misverstand 2: American Football, daar verwacht je een voorzitter met een flink postuur bij. De dame die binnenkomt meet 1.65 meter en is aan de tengere kant.

 

Hoe kan dat?

Huis: “Ook als je kleiner bent kan het, maar zelf speel ik niet. Er zit wel één meisje bij de club. Dat ik voorzitter ben, nu al vijf jaar, is omdat mijn vriend bij de club zat, steeds meer ging coachen en ik hem en de club ben gaan helpen. Toen vroegen ze of ik voorzitter wilde worden. We waren gewoon een burgervereniging, daar treed je niet na een jaar af. Ik denk dat iets meer dan de helft van onze leden student is. Vooral Duitsers. We worden nu een studentenvereniging. UM-Sport benaderde ons, vroeg of we erbij wilden komen, vanaf afgelopen september. Het voordeel is dat we nu subsidie krijgen, bij de gemeente was die afgeschaft. En meer bekendheid, nu we op de site staan en in de boekjes. De burgerleden kregen een buitengewoon lidmaatschap bij UM-Sport.”

Maar zijn nieuwe burgerleden nu taboe? Voor een abonnement bij UM-Sport moet je student zijn. Maar Huis wil de burgers niet buitensluiten: “Het gaat niet goed met de sport in Nederland. In Limburg zijn we de enige club. Dus als je dan mensen moet gaan weigeren...”

Ze gaat er nog eens over praten, kondigt ze aan.

 

Pandora, ‘schoonheid en verstand’; selecteren jullie daarop, Yura?

Lange: “Haha, nee, dat niet. Wie en wat we zijn? Iedereen is bij ons heel erg zichzelf, dat vinden we goed genoeg. Wij zijn veel minder dan andere disputen bezig met hoe je overkomt. Met jezelf belangrijk maken, dat je de knapste, leukste, interessantste bent. We hebben leden met een stoere kant en anderen met een tuttige kant. Kan allemaal. Bij ons draait het om de vriendschap.”

Heeft Huis ooit bij een dispuut of een vereniging gezeten? “Nee!!”klinkt het vol overtuiging. “Ik was wel bij Lunatik, de studievereniging, ben daar ook twee jaar voorzitter van de activiteitencommissie geweest. Ik woonde in een huis met drie Circumflexleden, maar erbij gaan, dat druist tegen mijn ideeën in, ik ben heel principieel. De ontgroening: dat je uitgekafferd wordt door jan en alleman en dat het dan later je vrienden worden? Ze vertelden verhalen dat je bijvoorbeeld de hele avond iemands jas vast moet houden. Dat doe ik ècht niet.”

Lange sust, zegt dat er gradaties zijn, “en ons dispuut is niet zo heftig. Die A-tijd is ook bedoeld om het dispuut te leren kennen. En vice versa. Je moet weten waar ze voor staan, wie de oprichters waren en zo.”

 

Wat? Is het erg als je de namen van de oprichters niet kent?

Lange: “Vind ik wel. Het is een stukje respect, een stukje logica. Zonder hen stond ik hier nu niet. Nee, ik heb ze nog nooit ontmoet, dat niet.”

Terug naar het American Football. Want was is dat nou eigenlijk?

Huis: “Veel mensen denken dat het rugby in een pak is. Maar het is heel anders, niet te vergelijken. Het is een heel strategische sport; dat wij onder het kopje Schaken te vinden zijn is grappig want het heeft er wel iets van.” En ze legt uit hoe het gaat; dat is zo ingewikkeld dat een YouTubefilmpje instructiever zal zijn.

Beide dames komen uit Maastricht en studeren of studeerden hier. Maar ze bleven niet bij hun ouders wonen, sterker, ze gingen er echt niet elk weekend naar toe. Liever zelfstandig. Lange volgde zes maanden een hotelstage in Madrid, moest daar als 19-jarige “de baas zijn van een schoonmaakploeg met mensen van 40 of 50, en ik sprak geen Spaans, zij alleen maar”. Ze redde het, kreeg meer verantwoordelijkheden en “runde dat hotel, 126 kamers, de laatste weken bijna in mijn eentje”.

Huis weet ook wat leidinggeven is. En ze vindt het leuk, voorzitter zijn, “ofschoon je mensen wel altijd achter de veren moet zitten”.

Ze werkt in de thuiszorg en tot voor kort ook in een lunchroom, ver onder haar niveau. “Maar met een bachelor psychologie kom je nergens, en ik strandde op het onderzoek doen in de masters. Ja, ik moet nu echt een beslissing nemen: wat wil ik, wat ga ik doen. Beslissen kan ik goed, dat klopt, maar niet als het over mezelf gaat.”

?Chantalle Huis (28), studeert niet meer na bachelor psychologie, is voorzitter van Maastricht Wildcats (American Football)

Aantal actieve leden: 37

Borrelen: kantine van RKVVL Polaris, Sportpark West

Betekenis ‘Wildcats’: “Geen idee. In de VS geven ze de clubs vaak de naam van een gevaarlijk beest.”

 

Yura Lange (20), derdejaars Hotelschool, is voorzitter van Misspuut Pandora

Aantal actieve leden: 18

Borrelen: De Beurs

Betekenis ‘Misspuut Pandora’: “Ze konden niet kiezen tussen die twee namen en toen werd het allebei. En Pandora, van die doos, was een vrouw met schoonheid en verstand.”

“Nee, het is niet rugby in een pak!”
Praeses Wildcats versus Prases Misspuut Pandora
Auteur: Wammes Bos
Joey Roberts
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: praeses

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.