Minder pesterijen op Gezonde Basisschool

23-01-2019

MAASTRICHT. De BMI-index van de kinderen is afgenomen, ze bewegen meer, zitten minder, drinken meer water en eten gezonder. Dit zijn - na twee jaar - de eerste onderzoeksresultaten van het project de Gezonde Basisschool van de Toekomst,  die de UM samen met scholenkoepel Movare, de GGD en de provincie in de Oostelijke Mijnstreek heeft opgezet. Toevallige bijvangst: er wordt minder gepest.

In totaal deden 1674 kinderen, verspreid over acht basisscholen, mee aan het onderzoek van de UM. Op twee scholen is extra aandacht voor sporten en gezonde voeding, op twee andere alleen voor sporten, en op vier controlescholen heerst een traditioneel regime.

The proof of the pudding zit volgens projectleider Onno van Schayck, UM-hoogleraar preventieve geneeskunde, in het gewicht van de kinderen. “En dat is gedaald, terwijl de BMI-index op de controlescholen was gestegen. We hadden dit effect na twee jaar nog niet verwacht. De vraag is nu: heeft dit te maken met nieuwigheid, of zet deze ontwikkeling door?”

Vooral de scholen waar kinderen meer bewegen en gezonder eten, doen het goed, zegt Van Schayck. “We denken dat dit te maken heeft met het disruptieve karakter, het is echt een breuk met het verleden. Op de ‘beweegscholen’ pakken de resultaten minder gunstig uit.”

Een toevallige ontdekking: het aantal pesterijen is stukken minder. “Leraren maakten ons erop attent. We hebben toen interviews gehouden en vragenlijsten afgenomen. Het pestgedrag bleek inderdaad significant gedaald. Voor een deel komt dat waarschijnlijk doordat de kinderen een vol programma hebben. Ze hebben gewoonweg geen tijd en energie om te klieren.”

Bovendien is de jaloezie over de inhoud van de lunchtrommel – en dan vooral over de extraatjes en tussendoortjes - verleden tijd. “De kinderen stellen hun eigen lunch samen, met veel groente, fruit of vis.”

In Noord-Limburg overweegt ook scholengemeenschap Prisma om het gezonde regime in te voeren. “In dat project zouden we het welbevinden van de kinderen uitvoerig kunnen meenemen.”

Minder pesterijen op Gezonde Basisschool
BS de Schatgraver
Categoriëen: Nieuws
Tags: gezonde basisschool

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.