Studenten klagen: "Het zit constant in mijn hoofd"

24-01-2019

"Het zit constant in mijn hoofd"

Diyon Wickremeratne (19) uit Sri Lanka volgt het Maastricht Science Programme en woonde van januari tot en met juli 2018 in het door Jules beheerde Avant Garde gebouw aan de Vijverdalsweg. “Begin juli kreeg ik het bericht dat ik aan het eind van de maand moest vertrekken. Vreemd, want mijn contract liep tot december. Ik heb er geen probleem van gemaakt, want ik wilde sowieso naar het centrum verhuizen.” Het terugbetalen van de borg, vijfhonderd euro, zou maximaal drie maanden duren. “Ik krijg daar nu nog driehonderd van”, zegt Wickremeratne. “Voor mij is dat ontzettend veel geld, daar kan ik twee maanden van leven. Het is enorm frustrerend; het zit constant in mijn hoofd.” Verschillende keren stuurde hij e-mails en ging hij bij Jules langs op kantoor. “Ze zijn altijd super aardig, maar ze doen helemaal niks. Vorige week heb ik ze per brief laten weten dat ik juridische stappen ga ondernemen als ik mijn geld binnen twee weken niet heb.”

"Ze waren heel vriendelijk. Maar, geen geld"

“In de zomer van 2016 bekeek ik thuis in Zeist een huis van Jules via skype en dat zag er prima uit”, zegt Gillian Lim (21), student Chinees en communicatie aan Zuyd Hogeschool. “De wc op de eerste verdieping was kapot, maar die zou Jules repareren. Toen ik voor de zomervakantie van 2017 het huis verliet, was die nog steeds niet gemaakt.” Ook de badkamer en de tuin waren in een ontzettend slechte staat, zegt Lim. “We dienden een klacht in en kregen een halve maand korting op de huur. We besloten met het huis om een hele maand geen huur te betalen. Toen ik in juli 2017 wegging, zou ik binnen drie maanden de borg terugkrijgen. Eind oktober had ik nog steeds niets ontvangen. Ik belde en ze waren heel vriendelijk. Maar, geen geld. Na een slechte review over Jules op Google belden ze en maakten ze het over. Minus die halve maand huur.”

Zevenhonderd euro nog niet terug

De Italiaanse European Law-student Francesca Giudici (23) woonde tussen augustus 2017 en afgelopen juli in een Jules-huis aan de Wycker Grachtstraat. Ook zij heeft nog steeds haar borg – zevenhonderd euro – nog niet terug. “Wekelijk stuurde ik e-mails, maar in november zijn ze gestopt met reageren”, zegt Giudici. “Het is veel geld en het zit me hoog; ik bel bijna elke dag. Eigenaar Karin kan ik nooit bereiken, die zit altijd in een meeting. Ze heeft me nog nooit teruggebeld. Het personeel klinkt altijd ontzettend behulpzaam, maar ze doen niets. Ze laten je alsmaar wachten.” Ook met het huis was het een en ander mis. Giudici: “Als we te veel apparatuur gebruikten, viel de stroom uit. De deur van de meterkast had Jules afgesloten, dus we konden de lichten niet zelf weer aanmaken.” Giudici is nu op exchange in Luxemburg, maar gaat bij terugkomst in Maastricht “zeker niet” meer met Jules in zee.

"Ze zag aan mijn huid dat de ventilatie niet goed werd schoongemaakt"

Pauline Werkhoven (24), masterstudent Public Policy and Human Development woont sinds september 2018 in het Carré-gebouw aan de Tongerseweg, dat tot voor kort door Jules werd beheerd. “Vooral de luchtkwaliteit is er erg slecht”, zegt ze. “Mijn dermatoloog vroeg laatst naar de ventilatie in mijn huis; of die wel goed werd schoongemaakt. Ze zag aan mijn huid dat dat niet zo is.” Afgelopen oktober vroeg haar huisgenoot op Facebook wie er ook problemen met het huis had. “Met een groep hebben we toen een aantal e-mails opgesteld met verschillende vragen. Daarop komen steeds hele korte antwoorden zonder oplossingen. We willen graag een oplossing, dat er echt naar gekeken wordt. Maar is er een plan? Wij weten van niks.”

Studenten klagen:
home
Auteur: Yuri Meesen
Categoriëen:
Tags: jules,studentenhuisvesting,borg

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.