Bij de rechter: mishandeling, insluiping en diefstal

Buitengriffier rechtbank Limburg

28-01-2019


Sanne Schauwaert / 21/ onlangs bachelor Nederlands recht afgerond/ werkt zo’n twee à drie dagen per week/ verdient 130 euro per zitting

“Griffier, wilt u even de bode bellen om met mij te overleggen”, vraagt de politierechter tussen twee zaken door aan Sanne Schauwaert die links van hem zit. De fotograaf van Observant wil de student op de foto zetten, maar krijgt geen toestemming van de receptie van de rechtbank. “Ze is niet aangemeld”, luidt de boodschap. Een paar minuten later stapt de bode de zittingzaal binnen. Hij heeft het over een foto voor een “blaadje” waarop de rechter hem glimlachend corrigeert: “U bedoelt de universiteitskrant!”. De fotograaf mag door.
Een uur eerder: in de zittingzaal gaat het licht aan. Vanuit de centrale hal, spiekend door openstaande jaloezieën, zien we hoe rechtenstudent Schauwaert een toga aantrekt en haar paperassen in orde maakt. Er staan deze vrijdag zeven zaken op de agenda van de politierechter.

Dossier van de politie
Sinds een jaar is Schauwaert buitengriffier bij het team strafrecht – de toevoeging ‘buiten’ zegt het al: een griffier van buiten de rechtbank. Griffiers maken aantekeningen van alles wat er tijdens een zitting wordt gezegd en gedaan. Daarnaast werkt ze de zittingen uit en bereidt ze ze voor.
Om een en ander uit te leggen over haar functie – wat onmogelijk kan tijdens de behandeling van een zaak – komt ze vooraf op bezoek bij Observant. “Je checkt bijvoorbeeld of de dagvaarding aan de verdachte is ‘betekend’, dat hij dus weet waarvan hij wordt verdacht en wanneer en waar hij moet verschijnen voor de rechter, wat er ten laste is gelegd, je gaat door het dossier van de politie en filtert op bewezen feiten. Daar maak je een overzicht van voor de rechter.” Ja, alles is digitaal, “dat scheelt”, lacht Schauwaert die zo’n dag tot anderhalve dag bezig is met de voorbereidingen van één zittingsdag, dus zoals nu met zeven, maar soms wel tien zaken. Diefstal, belediging, huiselijk geweld, het houden van een hennepplantage. “In het begin denk je nog bij ieder dossier: ‘Ongelooflijk, wat is hier gebeurd?’. Maar je went eraan, hoe gek dat ook klinkt.”
De eerste verdachte deze ochtend heeft heel wat op zijn kerfstok: het bedreigen van verbalisanten, de mishandeling van een vrouw en het vernielen van een deur. Hij is zelf niet aanwezig, hij heeft ernstige psychische problemen en wordt behandeld in een GGZ-instelling in het noorden van Limburg. Zijn advocaat schetst een schrijnend verhaal: de verdachte wordt al jaren van het kastje naar de muur gestuurd. Griffier Schauwaert houdt haar ogen op het beeldscherm gericht, haar vingers gaan razendsnel over het toetsenbord. De verdachte is schuldig, maar krijgt geen straf opgelegd (hij had al een tijdje in voorarrest gezeten). De rechter: “Dat klinkt misschien raar, maar gelet op de gang van zaken heeft hij genoeg straf gehad.” Overigens mag hij wel de reparatie van de vernielde deur betalen.

Woning binnengeslopen
Schauwaert, vooraf tijdens het interview: “Er zit een persoon tegenover je die veel meer is dan wat hem of haar ten laste is gelegd. En juist door die menselijke kant, de persoonlijke omstandigheden, krijg je een ander perspectief. En nee, dat maakt het er zeker niet makkelijker op voor de rechter. Ik heb veel verschillende mensen gezien. Sommigen hebben al zoveel meegemaakt in hun leven; je ziet hoe emoties opspelen, ze smijten een deur hard achter zich dicht, schreeuwen of huilen.”
Dan wordt verdachte nummer twee door de politie binnengebracht, een jongeman die al een maand in voorarrest zit. Hij is midden in de nacht een woning binnengeslopen. De bewoner betrapte hem op heterdaad waarna hij het gestolen geld teruggaf en wachtte op de komst van de politie. “Tja, mijn eigen geld was een beetje aan ’t opraken”, legt hij uit. Ook wordt hij verdacht van het stelen van een fiets en huisvredebreuk (hij sliep in een scoutinggebouw terwijl dat niet mocht). Pijnlijk detail: de jongen was net anderhalve maand uit zijn cel waar hij sinds februari vastzat. Hij heeft geen uitkering, geen slaapplek, met zijn adoptieouders heeft hij geen goede band.
Hij mag uiteindelijk weer vijf maanden naar de gevangenis waarvan twee voorwaardelijk.
Om kwart over elf wordt de zaak afgesloten. “We lopen uit”, klinkt het. Nog vijf dossiers te gaan. Schauwaert schenkt een glaasje water in. Hopelijk heeft ze vanochtend goed ontbeten.

Bij de rechter: mishandeling, insluiping en diefstal
BijbaanRechtbank2
Auteur: Wendy Degens
Loraine Bodewes
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: bijbaan

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.